latinica  ћирилица
08/08/2022 |  17:17 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

U Gradišci obilježeno 30 godina od odbrane od hrvatske agresije (VIDEO)

U gradiškom naselju Bok Јankovac kod spomen-kompleksa danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom obilježavanja 30 godina od odbrane Gradiške od agresije jedinica Hrvatske vojske u kojoj je poginulo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a 22 su ranjena.
Gradiška - polaganje vijenaca -
Gradiška - polaganje vijenaca

Vijence i ruže položili su poredstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, grada Gradiške, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, organizacija proisteklih iz prethodnih ratova, članovi porodica poginulih boraca i delegacije političkih partija.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je obaveza gradskih vlasti i građana da njeguju sjećanje na ono što se dogodilo prije 30 godina i na 16 boraca koji su tada dali živote za odbranu Gradiške i Republike Srpske.

- Ne smijemo da zaboravimo herojstvo ljudi koji su nam omogućili da živimo u slobodi i da imamo Republiku Srpsku kao garanciju opstanka na ovim prostorima - poručio je Adžić.

Ratni komandant Drugog bataljona Gradiške brigade Miodrag Kević naglasio je da je agresija Hrvatske vojske na ovaj grad i Republiku Srpsku izvršena s namjerom da se napravi mostobran i omogući prelazak motorizovanih hrvatskih vojnih snaga preko Save i nastave napadi prema Banjaluci i Prijedoru.

- Da je taj prodor uspio, sigurno bi to uticalo na dalji tok rata. Nadam se da će ova bitka biti jednog dana uvrštena u popis značajnih datuma za Republiku Srpsku - rekao je Kević.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić istakao je da je bitka u Bok Јankovcu značajna za odbranu Srpske jer taj napad nije bio usmjeren samo na Gradišku, već na osvajanje ovog dijela Srpske.