latinica  ћирилица
08/08/2022 |  17:39 ⇒ 17:48 | Autor: Glas Srpske

Stigao novi "Predator": Radnja smještena u doba kolonizacije Amerike

Kultni film "Predator", u kojem je glavnu ulogu igrao Arnold Švarceneger, dobio je svoj prednastavak, odnosno prikvel "Plijen", ostvarenje koje je od prije nekoliko dana dostupno na striming platformama.
Film "Plijen" (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Film "Plijen" (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

U ovom filmu, u režiji Dena Trahtenberga, igraju Amber Midtander, Dakota Bivers, Mišel Truš, Stormi Kip i drugi. Priča je smještena u 18. vijek i gledaocima donosi pozadinsku priču o nastanku čudovišnog vanzemaljca Predatora.

Radnja prati Naru (Amber Midtander), ženu koja se oglušuje o upozorenja starijih i želi da razruši patrijarhalnu tradiciju, da prođe test inicijacije kojim bi bila učvršćena njena pozicija lovca.

Ona sreće Predatora (vanzemaljca koji lovi ljude i kojem su oni trofeji) i nada se opstanku tokom borbe protiv njega.

Ostvarenje je za sada dobilo uglavnom dobre kritike magazina kao što su Indipendent, Rolingstoun, Gardijan i drugi.

Kritičarka "Indipendenta" Klaris Lafrej navodi da je "Plijen" priča koja je istinski bogata emocijama i govori o ženi koja pripada starosjediocima Komanči, gdje se bori za opstanak u američkoj divljini, te da kvalitetom zaslužuje da bude prikazan u bioskopima.

- Film gledaocima donosi osnažujuću poruku, a to je da marginalizovani i zaboravljeni već imaju sva oruđa i snagu da prežive sve - bilježi ona.

Kritičar magazina "Rolingstoun" film naziva dugo iščekivanim remek-djelom B-produkcije, a na sajtu "Roten tomejtos" bilježi ocjenu 95/100 i uglavnom pozitivne komentare.

- Heroina iz naroda Komanči nadmudrila je svog moćnog protivnika lukavošću, hrabrošću i bijesom. To je solidan naučno-fantastični triler koji donosi potrebnu kreativnost ustaljenoj franšizi - stoji u jednom prikazu na sajtu "Roten tomejtos".

Film je snimljen na engleskom i na komanči jeziku, a obje verzije su dostupne na platformi "Dizni plus".

"Predatora", u čiji filmski svijet je smješten "Plijen", režirao je DŽon Mektirnan, a film je objavljen u junu 1987. godine, dok je njegov nastavak objavljen 1990. godine. U okviru franšize objavljeni su i filmovi "Predatori" (2010), "Predator! (2018), te "Ejlijen protiv Predatora" (2004) i "Ejlijen protiv Predatora: Rekvijem" (2007), piše Glas Srpske.