latinica  ћирилица
08/08/2022 |  22:26 | Autor: SRNA

Zvornik proslavio krsnu slavu

Večernjom službom u Hramu Svetog Јovana Krstitelja, litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača na platou ljetne pozornice ispred Narodne bibliotke i muzejske zbirke, Zvornik je proslavio slavu grada - Svetu Petku Trnovu.
Zvornik-slava grada - Foto: SRNA
Zvornik-slava gradaFoto: SRNA

Slavski kolač prelomili su Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, sveštenstvo i građani.

Prethodno je episkop Fotije služio pomen kod spomenika za 1.080 srpskih boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijenac kod spomenika položio je Stevanović.

Episkop Fotije je, nakon rezanja slavskog kolača, čestitao slavu gradonačelniku, vjernicima i građanima koji praznuju današnji praznik.

- Gospod da blagoslovi ovaj grad, da u njemu ne bude vremenskih nepogoda i neprilika, da u Zvorniku nema virusa, ni prirodnih ni vještačkih, da grad bude zdrav i da u njemu ljudi žive u miru, ljubavi jedni sa drugima, kako nas o tome uči Srpska pravoslavna crkva i pravoslavna vjera - rekao je epsikop Fotije.

Naglašavajući da treba da čuvati svetosavsku filozofiju života i međusobno se poštovati, vladika Fotije je rekao da je to etika ljubavi prema krstu, vaskrsenju i blagoslovenom životu.

Stevanović je u obraćanju okupljenim građanima rekao da je kruna manifestacije "Zvorničkog ljeta" slava grada - Sveta Petka Trnova, kojom se održava tradicija i saborovanje.

Poželivši građanima Zvornika da se svi zajedno više druže, rade i brinu o svom gradu i Republici Srpskoj, Stevanović je naglasio da će se samo tako obezbijediti ostanak i opastanak na ovim prostorima.

- Cilj manifestacije "Zvorničko ljeto" i krsne slave Svete Petke Trnove jeste da se okupljamo, da svi Zvorničani i oni kojima je Zvornik u srcu, a nisu trenutno tu, da dođu da razmjenimo iskustva i da vidimo šta može bolje i da na tome radimo - rekao je Stevanović.

Čestitke povodom slave Svete Petke Trnove - zaštitinice grada Zvornika, gradonačeniku i građanima Zvornika uputili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Manifestacija "Zvorničko ljeto 22", koje je počelo 2. avgusta, završava se večeras koncertom Željka Samardžića na gradskoj plaži pored Drine.

Pokrovitelji ove manifestacije su Kabinet predsjednice Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i grad Zvornik, koji je i organizator ove manifestacije.