latinica  ћирилица
09/08/2022 |  07:50 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime će Republika Srpska postati veliko gradilište, najavio je vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Slobodan Stanarević.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Stanarević je naveo da je rok za izgradnju dionice auto-puta Prijedor-Banjaluka u dužini od 42 kilometra pet godina i da radovi kreću iz Prijedora.

- Vjerujem da će Kinezi sve završiti i prije roka jer im je ci­lj da period koncesije od 30 godina počne što prije - rekao je Stanarević za "Glas Srpske".

Stanarević kaže da bi sredinom septembra, prema planu, trebalo da počnu i zvanični radovi na dionici auto-puta Bijeljina-Rača.

- Vjerujem da ćemo do kraja godine sa turskom kompanijom postići i dogovor oko dionice od Bijeljine do Brčkog, a već imamo i prijedloge oko trase koja bi trebalo da ide kroz distrikt Brčko. S tim ćemo izaći u javnost kada se sve strane usaglase - rekao je Stanarević.

On je najavio da na jesen kreće i gradnja petlje u Mahovljanima na auto-putu Banjaluka-Gradiška koja će služiti za isključenje na aerodrom.

Prema njegovim riječima, Srpsku pored gore pomenutih puteva čeka još niz veoma značajnih infrastrukturnih projekata kao što je dionica auto-puta Vukosavlje - Brčko, ali i brzi putevi od Prijedora do Kozarske Dubice i od Bijeljine do Trebinja.

- Brzi putevi nisu u planu ove i iduće godine, ali sigurno će biti realizovani. Takođe, jedna kineska kompanija je zainteresovana za gradnju auto-puta Banjaluka-Mrkonjić Grad. Planovi su veliki, a dobrobiti komunikacione mreže koju gradimo biće ogromni - istakao je Stanarević.

Izgradnjom auto-puteva od Novog Grada do Banjaluke, zatim Doboj, Vukosavlje, Brčko, Bijeljina, Rača pa sve do Beograda, Stanarević smatra da će se doprinijeti razvoju kompletnog sjevera Srpske i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju na tom području.