latinica  ћирилица
09/08/2022 |  07:59 ⇒ 08:03 | Autor: TANЈUG

Kuba: Zapalio se i srušio i treći rezervoar sa naftom (VIDEO)

Treći rezervoar sa sirovom naftom se zapalio i srušio na glavnom terminalu u Matanzasu na Kubi, saopštio je guverner te provincije Mario Sabines, prenosi Rojters.
Gore rezervoari nafte na Kubi (Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa) -
Gore rezervoari nafte na Kubi (Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa)

Kako je precizirano, vatra se juče proširila preko izlivene nafte iz drugog rezervoara, koji se zapalio prije dva dana u najvećoj industrijskoj nesreći na Kubi u posljednjih nekoliko decenija.

Guverner provincije Matanzas Mario Sabines rekao je da požar liči na "olimpijski plamen" i da prelazi sa jednog rezervoara na drugi.

On je dodao da se iznad čitavog područja podigao crni dim i da je situacija "komplikovana".

Sabines je saopštio i da su kubanske službe postigle napredak u obuzdavanju požara tokom vikenda, nakon što je stigla pomoć iz Meksika i Venecuele, ali je kasno sinoć vatra počela da se širi iz drugog rezervoara koji se srušio.

U požaru izazvanom udarom groma u naftno skladište u kubanskom gradu Matanazas jedan vatrogasac je poginuo, a 16 osoba se vodi kao nestalo, svi nakon subotnje eksplozije u drugom rezervoaru.

Četvrti rezervoar je ugrožen, ali se nije zapalio, saopštile su kubanske vlasti.

Matanzas je najveća kubanska luka za prijem sirove nafte i goriva, a ova zemlja se oslanja na naftu za proizvodnju većeg dijela svoje električne energije, prenosi britanska agencija.