latinica  ћирилица
09/08/2022 |  08:23 ⇒ 08:24 | Autor: TANЈUG

Ovacije za Malkoviča na Feliks Romulijani

Izvedbom muzičkog komada "Paklena komedija", holivudski glumac DŽon Malkovič i orkestar Bečke akademije sa Vroclavskim baroknim orkestrom sinoć su oduševili publiku na antičkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara.
DŽon Malkovič u Zaječaru (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
DŽon Malkovič u Zaječaru (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Malkovič i muzičari su za svoj specifični pozorišni eksperiment nagrađeni ovacijama oko 1.000 posjetilaca na prostoru na otvorenom unutar ostataka rimske carske palate iz 3. stoljeća.

"Paklena komedija" spojila je Malkovičevu scensku izražajnost u izgovaranju teksta inspirisanog iskustvom serijskog ubice i vrhunsku klasičnu muziku u izvedbi dva orkestra.

Bahove, Betovenove, Hajdnove arije su na maestralan način dočaravali orkestri i sopranistkinje Čen Riz i Suzan Lanbajn.

Malkovič je od predstavnika lokalnih vlasti Zaječara dobio na poklon sliku inspirisanu Feliks Romulijanom i knjigu koja govori o ovom vrijednom nalazištu.

Predstava je izvedena u okviru Zaječarskog kulturnog ljeta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, koji ove godine obilježava desetogodišnji jubilej.

"Paklena komedija - ispovest serijskog ubice" govori o DŽeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao "Ubica iz bečkih šuma".

Unterveger je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom "Čistilište ili izlet u zatvor - Izvještaj krivca" stekao slavu.

Koncertu je prisustvovala i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i predstavnici diplomatskog kora.