latinica  ћирилица
09/08/2022 |  08:52 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

Marš "Stazom egzodusa" 10. septembra

U okviru obilježavanja 27 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, 10. septembra biće održan Marš "Stazom egzodusa" u organizaciji Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja.
Vozuća - Stazama egzodusa 2019 (Foto: Arhiv) - Foto: RTRS
Vozuća - Stazama egzodusa 2019 (Foto: Arhiv)Foto: RTRS

Predsjednik Udruženja Zoran Blagojević rekao je Srni da je sve spremno za održavanje marša sa kojeg se godinama ukazuje na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima i šalje poruka da se i dalje traga za tijelima nestalih borca i civila, te da zločinci moraju biti kažnjeni.

Marš "Stazama egzodusa" počeće u 8.00 časova u Tumarama na Ozrenu poslije liturgije u Crkvi Svete Trojice.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Riječ o "kamionskom putu", koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

- Učesnici marša će se između 14.00 i 15.00 časova okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci - naveo je Blagojević.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, koji su podignuti u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Blagojević je naveo da se od opštinskih vlasti u Zavidovićima čeka saglasnost za postavljanje kapele sa ispisanim imenima Srba sa ovog područja stradalih u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu, čije je projekat napravljen, a obezbijeđen je blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Blagojević je podsjetio da su Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pripadnicima pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

"Marš stazom egzodusa" je podsjećanje na egzodus i okončanje etničkog čišćenja Srba, i to oko 22.000 iz Zenice, oko 2.000 iz Žepča, oko 11.000 iz Zavidovića, oko 4.000 iz Banovića, koji su spas do 1995. godine potražili u Vozući ili im je ona bila tranzit za dalje.