latinica  ћирилица
09/08/2022 |  11:23 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Rajko Paštar ljubav prema fotografiji pretvorio u profesiju (VIDEO)

Fotograf Rajko Paštar obilježava 50 godina od kada se bavi fotografijom.
Ranko Paštar - Foto: RTRS
Ranko PaštarFoto: RTRS

Ova ljubav koja je počela kao hobi pretvorila se u profesiju. Sa sjetom i emocijom se sjeća svojih početaka 70-ih godina prošlog vijeka, ali i svog ratnog fotoreporterskog posla tokom Odbrambeno- otadžbinskog rata. Tokom pet decenija morao se prilagoditi novim trendovima.

Јoš kao srednjoškolac Rajko Paštar svoju foto karijeru započeo je u foto klubu Sarajevo koji je tada bio cijenjen i van granica bivše države. Strpljivo i pažljivo je učio od starijih. Nakon što je upisao Mašinski fakultet učlanjuje se u foto klub Mašinac gdje odmah prepoznaju njegov talenat. Od tog trenutka fotografija postaje njegova profesija.

Početak rata 1992. godine, koji ga zatiče na Grbavici, potpuno je promijenio njegov odnos prema fotogrfiji jer silom prilika postaje ratni foto reporter. Napravio je preko 6.000 ratnih fotogrfija koje su i danas nijemi svjedoci ratnih dešavanja na sarajevskom ratištu.

Nakon rata vratio se svojoj prvoj ljubavi kretivnoj fotografiji. Uskoro će u penziju ali dalje ostaje aktivan i vjeran svojoj profesiji.

Promijenila su se vremena, napredovala je foto oprema, u fokusu je digitalna fotografija i Paštar se prilagodio trendovima.

Za dobru kreativnu fotografiju , kaže potrebna je ljubav, strpljenje, znanje ali i dobar osjećaj za trenutak i kompoziciju.