latinica  ћирилица
09/08/2022 |  11:24 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Odgovor na zamrzavanje imovine ruskih banaka

Ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina, ruske banke kojima je nakon uvođenja sankcija zamrznuta imovina u stranoj valuti u inostranstvu moći će da obustave izvršavanje obaveza u ovoj valuti do ukidanja restriktivnih mjera.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Putin je potpisao ukaz o privremenom postupku za ispunjavanje deviznih obaveza po ugovorima o bankarskom depozitu i obaveza po obveznicama koje emituju strane organizacije.

Centralna banka Rusije dobila je pravo da određuje maksimalnu proviziju za devizne transfere bankama koje su potpale pod sankcije, navodi se u ukazu.

Banka Rusije će, takođe, moći da određuje premije rizika u zavisnosti od emitenta valute.

Planirano je da se doplate na kredite i zajmove pravnim licima u stranoj valuti diferenciraju u zavisnosti od emitenta valute /prijateljske ili neprijateljske zemlje/.

Istovremeno se objašnjava da će se i visina doplata razlikovati u zavisnosti od toga da li zajmoprimac ima devizne prihode za ispunjavanje obaveza.

Shodno ukazu, sankcionisane kompanije mogu da otvaraju posebne račune za ispunjavanje obaveza prema nerezidentima po evroobveznicama.

Krajem jula Forbs je, pozivajući se na svoje izvore, saopštio da Banka Rusije sa učesnicima na tržištu razgovara o mehanizmu formiranja kursa dolara i evra u slučaju prekida trgovanja ovim valutama na Moskovskoj berzi.

To se može dogoditi ako pod sankcije potpadne Nacionalni klirinški centar, navodi Sputnjik.