latinica  ћирилица
09/08/2022 |  12:02 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Mihajlović: Spremni krizni planovi za zimu

Srbija ima spremne krizne planove za zimu kako bi bilo dovoljno energenata i za privredu i za građane, izjavila je ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović (foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC) -
Zorana Mihajlović (foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC)

Mihajlovićeva je istakla da je važno to što Srbija iduće godine završava i gasovod Niš-Dimitrovgrad, preko kojeg će dobijati gas iz Azerbejdžana, i što će raditi na tome da se poveže sa Sjevernom Makedonijom i BiH.

- Pokušaćemo i da se povežemo i sa terminalom za tečni naftni gas /LNG/ na Krku, kao i sa terminalom koji će se graditi u Albaniji - rekla je Mihajlovićeva za televiziju "Prva".

Ona je ukazala da je obezbijeđeno snabdijevanje gasom iz ugovora sa "Gaspromom" i iz skladišta u Mađarskoj, te da u slučaju poremećaja u snabdijevanju Srbija može da računa i na gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gdje postoje zalihe za 50 dana prosječne potrošnje, a u ruskom dijelu skladišta za još 29 dana.

Mihajlovićeva je ukazala da će biti problema sa električnom energijom i ugljem, kojih nema dovoljno zato što, kako je navela, neke stvari u "Elektroprivredi Srbije" nisu urađene na vrijeme.

- Uvoz struje je preko leta bio između 4,5 i 12 do 13 odsto i sigurno ćemo je još uvoziti i tokom zime zbog veće potrošnje, baš kao i ugalj - navela je Mihajlovićeva.