latinica  ћирилица
09/08/2022 |  12:10 ⇒ 12:57 | Autor: sputniknews.com

Poljska pobuna: Nećete nas natjerati na smanjenje potrošnje, nećemo dijeliti gas sa drugima

Evropska komisija neće moći da natjera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, ilustracija) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, ilustracija)

Poljska neće dijeliti svoje rezerve gasa sa drugim članicama bloka, izjavila je ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva za poljske medije.

- Energetska bezbjednost je isključiva nadležnost svake države i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može natjerati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mjere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama -  rekla je ministarka komentarišući plan EU da zemlje članice treba da smanje potrošnju gasa u cijelom bloku za 15 odsto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

Moskva je napomenula da plan EU nije obaveza i da ga stoga treba posmatrati kao smjernicu, a ne kao zakon.

- To će biti na dobrovoljnoj bazi, a odluka po tom pitanju je u suvjerenoj nadležnosti svake zemlje - naglasila je ona.

Iako plan EU, kako se za sada čini, ne podrazumijeva podjelu rezervi gasa među članicama, Moskva je ipak naglasila da će Poljska u svakom slučaju zadržati svoj gas za sebe.

- Niko nam neće oduzeti naš gas. Naglašavam - Evropska komisija ne može da nas natjera ni na šta. Solidarnosti nema bez slobode, koja se završava tamo gdje počinje prinuda - rekla je ona. 

Ministarka je dodala da su infrastruktura, gasovodi i kupljeni gas vlasništvo njihove države i samo oni odlučuju kako će to koristiti i za čije potrebe.

Ona je navela da ako postoje zemlje u EU koje imaju odgovarajuće kapacitete i infrastrukturu, one uvijek mogu, na osnovu bilateralnog sporazuma, da podrže svoje susjede i naglasila da je malo vjerovatno da bi Brisel nametnuo Poljskoj obavezu u smislu pružanja takve pomoći, prenosi RT.