latinica  ћирилица
09/08/2022 |  13:43 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Mirović Tanić: Donirano humano mlijeko - najbolja zamjena za majčino

Donirano humano mlijeko najbolja je zamjena za majčino u situacijama kada ona ne može dati vlastito i iz tog razloga potekla je inicijativa za osnivanje banke humanog mlijeka, rekla je predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Mileva Mirović Tanić.
Udruženje Mrvice - Foto: Facebook
Udruženje MrviceFoto: Facebook

Tanićeva je rekla da je humano mlijeko majki donora načešće namijenjeno bebama male tjelesne mase na rođenju, bilo da je ona uslovljena prijevremenim rođenjem kao najčešćim razlogom ili bilo kakvom problematikom sa razvojem u toku trudnoće.

- Ova djeca, veoma često teško bolesna i fizički odvojena od svojih majki, ne mogu biti dojena, te je od suštinske važnosti obezbijediti im sigurno i kvalitetno donirano humano mlijeko. `Naše malo onima koji nemaju nimalo` poruka je ovog projekta - naglasila je Tanićeva za Srnu.

Tanićeva je ukazala da je humano mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta, a da njegova raspoloživost i dostupnost isključivo zavise od postojanja banke mlijeka.

- Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sistem treba i mora da omogući ishranu novorođenčeta humanim mlijekom kada za to postoji medicinska potreba - rekla je Tanićeva.

Ona je dodala da banke mlijeka funkcionišu po jasno definisanim standardima.

- Detaljna anamneza, testiranje davalaca, bakteriološka ispitivanje mlijeka, termička obrada, distribucija mlijeka i mnogi drugi postupci isključivo su u nadležnosti ustanove gdje je banka smještena, uz obavezno pridržavanje standarda - navela je Tanićeva.

Ona je istakla da Udruženje ima za obavezu da vrši permanentnu medijsku kampanju uz promociju dojenja, te konstantno utiče na zaštitu, promociju i podršku dojenja, koje mora biti zdravstveni prioritet Republike Srpske uz jasno razvijenu strategiju.

Tanićeva je napomenula da u Republici Srpskoj od ukupnog broja porođaja oko osam odsto je prije vremena. Ne postoji, kaže, jasan uzrok prijevremenog poroda, ali postoje poznati rizični faktori za njegov nastanak.

- To mogu biti prethodni prijevremeni porod, višeplodna trudnoća, vantjelesno začeće, razne infekcije i hronične bolesti /visoki krvni pritisak ili dijabetes/ i drugo - navela je Tanićeva.

Ona je istakla da je prijevremeni porođaj uvijek stresan za dijete i majku, kao i da uz prevenciju, kasniju i ispravnu brigu za prijevremeno rođeno dijete, ne mora doći do dugotrajnih posljedica.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske prije dvije godine provedena je tradicionalna humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", a sredstva koja su tada prikupljena biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Inicijator akcije bilo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

Prva Banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Prva banke ljudskog mlijeka otvorna je u Beču 1909. godine, a druga u Bostonu sljedeće godine. Tokom 20. vijeka ovaj trend se masovno proširio širom Sjedinjenih Država i Evrope.

Danas postoji oko 500 banaka za humano mlijeko koje posluju u više od 37 zemalja širom svijeta. U Evropi postoji 210 aktivnih banaka humanog mlijeka, a najveći broj banaka imaju Francuska, Italija i Švedska. Broj banaka humanog mlijeka se kontinuirano povećava.