latinica  ћирилица
09/08/2022 |  16:40 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Kovačević: Svaka buduća generacija dužnik borcima i RVI (VIDEO)

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je danas u Gradišci da institucije Republike Srpske u kontinuitetu rade na poboljšanju položaja ratnih vojnih invalida, koji su dio populacije koja je za odbranu Srpske bila spremna da plati svaku moguću cijenu.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Svaka generacija u budućnosti će biti dužnik svim borcima Republike Srpske, ratnim vojnim invalidima i poginulim borcima koji nisu kalkulisali i pitali šta će da se desi dok su išli da brane svoje ognjište i djecu, da se izbore da danas živimo slobodno u svojoj državi Republici Srpskoj - rekao je Kovačević u Gradišci gdje je danas prisustvovao obilježavanju Svetog velikomučenika Pantelejmona - krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida Srpske.

Kovačević je istakao da je saradnja institucija Republike Srpske i Saveza ratnih vojnih invalida veoma dobra, što dokazuje i činjenica da je Vlada ovom savezu dodijelila status udruženja od javnog interesa.

On je napomenuo da su ukupna budžetska izdvajanja za boračku populaciju u Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uvećana za više od 100 odsto, navodeći da to i dalje nije dovoljno, ali da društvo prepoznaje brigu i namjeru republičkih institucija da nastoje poboljšati položaj ove populacije.

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske proslavio je krsnu slavu - Svetog Patelejmona, osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača u Gradišci.

Predstavnici Saveza još jednom su ukazali na probleme sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava.

Dragan Vrhovac, predsjednik saveza RVI, rekao je da su ratni vojni invalidi sve stariji, sustižu ih posljedice rata i najvažniji zadatak društva je da im se obezbijedi kvalitetna zdravstvena zaštita.

- Nastojaćemo da u saradnji sa institucijama Republike Srpske poboljšamo nivo pružanja zdravstvenih usluga ratnim vojnim invalidima, te obezbijedimo povećanje ličnih invalidnina - dodao je Vrhovac.

Krsnu slavu Savezu ratnih vojnih invalida Republike Srpske čestitali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

RTRS/SRNA