latinica  ћирилица
09/08/2022 |  16:50 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Demarš Turkovićeve nije zvaničan stav BiH (VIDEO)

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Јosip Brkić izjavio je da demarš ministrke Bisere Turković upućen Ministarstvu spoljnih poslova Izraela nije zvaničan stav BiH, već jedne političke stranke.
MIP BiH - Foto: RTRS
MIP BiHFoto: RTRS

- Danas tokom razgovora sa ambasadorom Izraela Galom Gendlerom saopštio sam da demarš Turkovićeve Ambasadi Izraela u Tirani nije zvanični stav BiH, nego samo političko viđenje situacije jedne političke stranke - naveo je Brkić na Tviteru.

Ambasada Izraela u Tirani, koja pokriva i BiH, saopštila je da Izrael očekuje da će izmjena Izbornog zakona u BiH obezbijediti jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je i predlagala hrvatska strana.

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković potom je uputila demarš Ministarstvu spoljnih poslova Izraela i ambasadi ove zemlje u Tirani zbog stavova iznesenih o reformi izbornog zakonodavstva BiH, te zatražila njihovo pojašnjenje i svrhe dokumenta objavljenog u medijima u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Turkovićeva svojim neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na međunarodnoj sceni, zloupotrebljavajući svoj položaj i iznoseći lične i stranačke stavove o bitnim pitanjima, bez konsultacija i odluke Predsjedništva BiH.