latinica  ћирилица
09/08/2022 |  18:37 ⇒ 18:51 | Autor: sputniknews.com

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ruski naftovodni gigant Transnjeft potvrdio je u utorak u saopštenju da je Ukrtransnafta, kompanija koja pruža usluge transporta nafte preko Ukrajine, obustavila isporuku nafte preko južnog toka naftovoda Družba u Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku, pišu ruski mediji.

Igor Demin, pomoćnik predsjednika Transnjefta, rekao je da je Ukrtransnafta, zaista, potpuno zaustavila isporuke nafte u tri navedene zemlje 4. avgusta u 6.10 časova.

Istovremeno je dodao da se tranzit preko Bjelorusije prema Poljskoj i Njemačkoj nastavlja.

Demin je takođe rekao da ukrajinska strana pruža usluge pod uslovom pune avansne uplate.

- Ali prilikom plaćanja za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su vraćena na račun PЈSC Transneft. Gasprombank, koja servisira plaćanja, obavijestila nas je da je uplata vraćena zbog propisa EU, odnosno sedmog paketa sankcija - rekao je predstavnik Transnjefta.

MOL spreman da plaća trenzit nafte

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je danas da su prije nekoliko dana suspendovane isporuke ruske nafte preko naftovoda "Družba" i da je spremna da sama plaća tranzit.

MOL navodi da je transport sirove nafte suspendovan zbog "tehničkih pitanja u bankama u vezi sa plaćanjem tranzita sa ruske strane".

Mađarska kompanija saopštila je da ima dovoljno nafte u rezervi za nekoliko sedmica i da je "inicirala pregovore o preuzimanju obaveze plaćanja" tranzita ovog energenta.