latinica  ћирилица
09/08/2022 |  18:43 | Autor: Nezavisne

Poznati prvi kandidati za Oskare

Objavljeni su prvi kandidati za predstojećeg Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.
Oskar - Foto: RTRS
OskarFoto: RTRS

Riječ je o romantičnoj drami "Parče neba" koja dolazi iz Švajcarske i irskoj drami "Tiha devojčica". Oba filma su već nagrađivana na prestižnim filmskim festivalima, uključujući i Berlinale.

U centru prvog filma nalazi se Ana, mlada žena koja živi u zabačenom alpskom selu i pokušava da se nosi sa nepredvidivim ponašanjem svog muža nakon što mu ljekari dijagnostikuju tumor na mozgu.

Radnja irskog ostvarenja takođe se dešava na selu, u ruralnoj Irskoj, 1981. godine. Tiha, zanemarena djevojčica poslata je iz svoje disfunkcionalne porodice da provede ljeto kod dalekih rođaka. Ona se potpuno otvara u novom okruženju, ali u novoj kući u kojoj ne treba biti tajni, ona otkriva jednu... Film je skoro u potpunosti ispričan na irskom ili gelskom jeziku.

Filmovi koji su u konkurenciji za Oskara van engleskog govornog područja moraju biti u distribuciji u svojim zemljama između 1. januara i 30. novembra ove godine. Krajnji rok za prijavu filmova je 3. oktobar. Filmovi koji se nađu u užoj konkurenciji biće saopšteni 21. decembra, a pet izabranih 24. januara iduće godine.

Ceremonija dodjele najprestižnije filmske nagrade, 95. po redu je 12. marta.