latinica  ћирилица
09/08/2022 |  20:54 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Bosansko Grahovo: Služena prva služba posvećena novokanizovanom svetitelju Milošu Bilbiji

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu večeras je služena prva služba kojom se proslavlja novokanonizovani sveštenomučenik Miloš Bilbija.
Bosansko Grahovo - večernja služba - Foto: SRNA
Bosansko Grahovo - večernja službaFoto: SRNA

Svečano večernje bogosluženje sa petohljebnicom u navečerje spomena na novokanonizovanog i novoproglašenog sveštenomučenika Miloša grkovačko-crnoluškog služio je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, saopšteno je iz kabineta episkopa bihaćko-petrovačkog.

Vladika Sergije je u obraćanju vjernicima govorio o novomučenicima Hristovim koji su svoje živote dali za vjeru i ljubav Božiju, istakavši stradanje i mučeništvo sveštenomučenika Miloša Bilbije koji nije žalio svoj život za istinu, postradavši u najgorim mukama.

Episkopu bihaćko-petrovačkom sasluživali su arhimandrit Varnava Damjanović, protoprezviter-stavrofor Aleksandar Reljić iz Eparhije zvorničko-tuzlanske, protoprezviter Predrag Crepulja i protođakon Nemanja Reljić.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je 21. maja da u Diptih svetih unese ime počivšeg prezvitera grkovačko-crnoluškog Miloša /Bilbije/ i odredi da 10. avgust bude datum njegovog proslavljanja.

Sveta arhijerejska liturgija sa čitanjem sinodskog akta biće služena sutra u 9.30 časova.

Sveštenomučenik Miloš-Milan Bilbija postradao je od zadobijenih rana tokom strahovite torture austrougarskih vlasti jer nije pristao da flasifikuje krštenicu Gavrila Principa.

Nakon 102 godine od smrti Miloša Bilbije, odnosno 2018. godine, izvršeno je obretenje moštiju koje su sa crnoluškog groblja prenesene u Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu i na taj način postale dostupne vjernom narodu.