latinica  ћирилица
09/08/2022 |  21:27 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO

Američki predsjednik DŽozef Bajden potpisao je danas dokumenta usvojena u Senatu o podršci pridruživanju Švedske i Finske u NATO.
Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Bajden je, kako je preneo Si-En-Bi-Si, u Bijeloj kući prije potpisivanja dokumenata rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin prevario ako je mislio da može da unese razdor među zapadnim saveznicima.

- Naša alijansa je bliža i jača nego ikada i ujedinjenija nego ikada, a poslije ulaska Finske i Švedske bićemo jači nego ikada - rekao je Bajden, kako je prenijela američka televizija.

Senat je prošle sedmice sa 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje koči Turska, koja zahtijeva da te dvije zemlje ispune zahtjeve Ankare vezane za prestanak podrške kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdak je u nedjelju izjavio da Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

- Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju riječ - kazao je Bozdak za TV Akit, prenio je TAS S.

Za prijem svake nove države u NATO potrebna je saglasnost svih zemalja članica.