latinica  ћирилица
10/08/2022 |  08:16 ⇒ 08:20 | Autor: SRNA

Prijedor: Muzeju i biblioteci 14.100 KM za otkup 13 likovnih djela i izdavaštvo

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" i Muzej Kozare iz Prijedora pozdravili su odluke Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kojima je ovim ustanovama odobreno 14.100 KM u neto iznosu po javnim konkursima za otkup 13 djela likovne umjetnosti, kao i za dvije publikacije, odnosno izdavačku djelatnost u ovoj godini.
Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru - Foto: SRNA
Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" u PrijedoruFoto: SRNA

Biblioteci je odobreno 6.500 KM za jedan originalni akvarel i dvije serigrafije Dalibora Popovića Mikše "Јesen", "Soliter" i "Muzej", ulje na lesonitu Tihomira Ilijaševića "Moja Kozara", akril na platnu Predraga Marjanovića "U Brajevu čast", crtež Miroslava Stakića "Gradonačelnikov razgovor" i linorez Nikole Dabića "U toj tijesnoj okolnosti znao je šta radi".

Direktor Biblioteke Gordana Vila rekla je da ova ustanova nije do sada imala radove pokojnih sugrađana Dalibora Popovića Mikše i Tihomira Ilijaševića.

- Rijetkost je da iko ima original Dalibora Popovića Mikše. Porodica je pristala kada sam im se obratila baš zato što im se obratila jedna ustanova - izjavila je Vila Srni.

Ona je istakla da će se sada ispraviti i greška što Biblioteka nikad nije imala rad Predraga Marjanovića, iako ima određeni fundus likovnih djela.

- Tu su i dva mlada autora pred kojima su karijere. Žao mi je što nisu prošli svi, ali mi je drago da ćemo obogatiti svoju zbirku, jer je i to uloga biblioteke - da čuva i druga umjetnička djela, a ne samo književna - navela je Vila.

Za izdavačku djelatnost Biblioteci je odobreno 1.200 KM za 11. broj časopisa "Srp" i 2.000 KM za monografiju o prijedorskom slikaru Tihomiru Ilijaševiću koja bi trebalo da bude objavljena idućeg mjeseca u okviru 50. Književnih susreta na Kozari.

- Ovo je odličan način da se podrže umjetnici i ustanove kulture, da umjetnici dobiju satisfakciju za svoj rad, uključujući i finansijsku, ali, što mislim da je i važnije, da likovni radovi ostanu pod okriljem ustanova, a da pisani budu objavljeni - istakla je Vila.

Muzeju Kozare odobreno je 4.400 KM za šest likovnih djela: grafiku Olivere Šipke Baste "Pozdrav suncu", fotografiju Igora Motla "Saničani", linoreze Zorana Banovića "Oluja", Gorice Miletić Omčikus "Plavetnilo iz snova 3" i Milana Krajnovića "Veoma opasna situacija", te bakropis Miloša Vučena "Crno-crni i crno-crna noć".

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić kaže da je pohvalno da se na ovaj način podrže i institucije, ali i stvaraoci, budući da se tako radi prvi put.

- Posebno mi je drago zbog mladih autora. Kad im neko otkupi djelo, to je vjetar u leđa, to je dodatna energija za dalji rad, znak da nekom umjetničko djelo treba, da ono vrijedi i da se vrednuje, a naročito za nezaposlene koji su aktivni, rade, izlažu, trude se. Ovo je pokazatelj da institucije misle o umjetniku - rekao je Radonjić danas Srni.

Osim ovih radova koje je Ministarstvo odobrilo, Muzej je konkurisao sa još četiri likovna rada koja nisu, a Biblioteka sa još osam likovnih i dva publicistička djela.