latinica  ћирилица
10/08/2022 |  09:15 ⇒ 09:16 | Autor: RTRS

Značajan pomak u funkcionisanju kulture i kvalitetu kulturnog sistema Srpske

U periodu od posljednje četiri godine napravljen je značajan pomak u funkcionisanju kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, u periodu od 2018-2022. godine, direktno su vezane za realizaciju Strategije razvoja kulture Srpske 2017-2022, kao i za strateške ciljeve iz Akcionog plana.

U periodu 2018-2022. godine, iz budžeta Republike je za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja uloženo oko 28,5 miliona maraka, navodi se u saopštenju.

- Јedan od najznačajnijih projekata koji je pokrenut 2019. godine je obnova kuće Branka Ćopića, odnosno projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića, za čiju je realizaciju Ministarstvo obezbijedilo ukupno 250.000KM. Ove godine se u realizaciju projekta uključilo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa donacijom u vrijednosti 80.000 KM u svrhu izgradnje učionice na otvorenom, sa kojim je potpisan Sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji ovog projekta - navode iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Krajem 2020. godine, Ministarstvo je, izdvajanjem sredstava za ugradnju lifta u NUB Srpske, pokrenulo projekat "Kultura bez barijera".

- Cilj projekta je uklanjanje fizičkih barijera i socijalna inkluzija, te omogućavanje učestvovanja u kulturnom životu licima sa invaliditetom. Projektom su obuhvaćene 23 ustanove kulture na prostoru čitave Republike (19 lokalnih zajednica), a ukupna sredstva izdvojena za njegovu implementaciju iznose 310.680,00 KM - naglašavaju iz Biroa za odnose  sjavnošću Vlade Srpske.

U kontekstu socijalnog aspekta kulturne politike, Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 20.500,00 KM za podršku projektu Saveza slijepih Republike Srpske "Resursni centar Brajevog pisma".

- Značajno je pomenuti dugo čekanu institucionalizaciju u kulturi i osnivanje Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, kao centralne republičke ustanove zadužene za razvoj i afirmaciju filmskog stvaralaštva, odnosno razvoj i promociju audio-vizuelnih djelatnosti, te uspostavljanje sistema podrške razvoju audio-vizuelnog stvaralaštva i očuvanje vrijednosti domaćeg audio-vizuelnog djela - ističu iz biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Takođe, u decembru je donesen i zaključak o osnivanju Filharmonije, odnosno Simfonijskog orkestra u sastavu Narodnog pozorišta Srpske, kao nove umjetničke organizacione jedinice.

Pokrenuta je i inicijativa za osnivanje pozorišta u Istočnom Sarajevu za čiju je izgradnju Vlada Srpske obezbijedila sredstva u iznosu 3.500,000.00 KM, navodi se u saopštenju.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske navode da su 2022. godine obezbijeđena sredstva za realizaciju renoviranja, adaptacije i opremanja četiri biblioteke - Јavne ustanove Narodna biblioteka Srbac, Јavne ustanove Narodna biblioteka Petrovo, Јavne ustanove Narodna biblioteka "Branko Ćopić" Čajniče i ЈU Narodna biblioteka "Veselin Masleša" Laktaši, u ukupnom iznosu od 113.204,00 KM.