latinica  ћирилица
10/08/2022 |  11:03 ⇒ 12:09 | Autor: TANЈUG

Francuska: Bjesne šumski požari, uništeno 16 kuća (VIDEO)

Šumski požari bjesne i danas na jugozapadu Francuske, pri čemu je uništeno 16 kuća, izgorjelo je 6.000 hektara površine i skoro 6.000 ljudi bilo je primorano na evakuaciju u oblasti koja je prošlog mjeseca već pogođena velikim požarima.
Požar u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/HANDOUT/SDIS) -
Požar u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/HANDOUT/SDIS)

Francuska, kao i ostatak Evrope, suočava se sa toplotnim talasima i sušom koji su izazvali požari širom kontinenta u posljednja dva mjeseca, prenio je Rojters.

- Vatra se sada proširila na departman Landes - navele su lokalne vlasti u saopštenju i dodale da je mobilisano 500 vatrogasaca.

Departman Žirond u jugozapadnoj Francuskoj zadesila su u julu dva šumska požara, koji su uništili više od 20.000 hektara šume i doveli do evakuacije skoro 40.000 ljudi.

Požari su bjesnili i u drugim dijelovima zemlje, u južnim departmanima Lozere i Averon, gde je već izgorilo blizu 600 hektara površine i gdje bi ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen trebalo da ode kasnije tokom dana.

Prema lokalnim vlastima, još jedan požar je u departmanu Men i Loara u zapadnoj Francuskoj, gdje je 650 hektara površine spaljeno, a 500 je ugroženo.