latinica  ћирилица
10/08/2022 |  11:35 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

U majevičkom selu Donja Trnova svako domaćinstvo bavi se voćarstvom (VIDEO)

Donja Trnova selo je na području Ugljevika, izuzetne ljepote i sa dobro izgrađenom infrastrukturom, a ovo selo se takođe može pohvaliti i sa uspješnim pricrednicima.
Donja Trnova - Foto: RTRS
Donja TrnovaFoto: RTRS

Ipak, ono po čemu je prepoznatljivo jeste to što se skoro svako domaćinstvo bavi voćarstvom.

Na padinama Majevice koje se blago spuštaju u sembersku ravnicu smještena je Donja Trnova, pitomo selo sa 500 domaćinstava i oko 1600 stanovnika. Većina mještana zaposlena je u Rudniku i termoelektrani, a mnogi koji rade u firmama bave se i poljoprivredom.

- Kroz Trnovu ko jednom prođe, poželi ponovo da svrati. Mnogi su tu došli i tu i ostali, formirali svoje porodice i živjeli do kraja života - rekao je Vlado Gligorević sekretar mjesne zajednice Donja Trnova.

U ovom selu 1943. godine štampan je prvi broj novina Oslobođenje, koje je pokrenuo Rodoljub Čolaković. Selo je tokom Drugog svjetskog rata bila partizansko uporište.

- Ovdje se tradicionalno obilježava 27. juli i to nije prestajalo od sredine prošlog vijeka. U spomeniku ovdje ispisana su imena 3.279 poginulih boraca od čega je 222 čovjeka iz DonjeTrnove, koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Tu se računaju i žrtve fašistčkog terora, a 106 boraca sa puškom u ruci. Među njima 12 djevojaka - izjavio je Đoko Јović.

Skoro svako domaćinstvo bavi se voćarstvom. Tako je i u porodici Vladić stasala treća generacija.

- Ovdje se nalazi strujanje zraka sa Gučeva iz Srbije i sa Majevice. I kad nema vjetra i to pogoduje šljivi. Dobar je rod, rodilo je fino, prošla godina je bila rekordna - dodao je Vojislav Vladić.

Donju Trnovu kao svoju možda i posljednju životnu stanicu odabrala je i porodica Miler iz Njemačke. Јagoda koja je rodom iz Prnjavora davno se otisnula u svijet. Sa suprugom je svakih 10 godina mijenjala adresu, pa nakon Afrike i Francuske jedan klik na internetu doveo ih je ovdje.

Iako je Trnova selo u kojem se može lijepo živjeti nažalost sve je manje stanovnika što pokazuje i podatak da osnovnu školu sada pohađa 186 učenika a nekada je ova škola imala i 780 učenika.