latinica  ћирилица
10/08/2022 |  12:28 ⇒ 12:29 | Autor: TANЈUG

Svi požari u Srbiji lokalizovani

Svi požari u Srbiji su lokalizovani i trenutno nema nijednog na otvorenom, izjavio je danas Davor Vidović iz Sektora za vanredne situacije.
Vatrogasci (foto: TANЈUG / Sava Radovanović) -
Vatrogasci (foto: TANЈUG / Sava Radovanović)

- Malo je ovo osvježenje vremena doprinijelo da riješimo situaciju, ali sa jedne strane imamo šumske požare, a sa druge moramo da otklanjamo posljedice nevremena - rekao je Vidović za Tanjug i dodao da je za vatrogasce i spasioce u posljednje vrijeme Preševska dolina bila veliki problem.

On je naveo da su se javljali požari i oko Novog Pazara, prema Sjenici, kao i na Vršačkom bregu, gdje je izgorjelo oko 40 hektara šume.

- Imamo 3.500 obučenih vatrogasaca koji su spremni da reaguju za svaki požar - rekao je Vidović.

Na pitanje koliko su u Srbiji zastupljeni dobrovoljni vatrogasci, odgovara da ih je najviše u Vojvodini.

- Vojvodina je potpuno pokrivena sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Isto tako, u posljednje vrijeme Sektor za vanredne situacije razvija sistem dobrovoljnog vatrogasca za cijelu teritoriju, naročito za manje sredine. Oni nisu spasioci, jer je spasilački dio kompleksniji, ali su angažovani na gašenju požara - poručio je Vidović.

On je naveo da su zbog požara protekle nedjelje preminule dvije osobe.

Vidović je istakao da je najvažnije, ukoliko požar izbije u stambenom objektu, da se zatvore vrata od tog stana.

- Tada se smanjuje protok kiseonika jer što je više kiseonika, brže se požar razvija - pojasnio je Vidović, ističući da je gašenje šumskih požara dosta komplikovanije, jer se, kaže, vrlo često odvija na zabačenim lokacijama, gdje su nepristupačni putevi.

Vidović je pozvao građane da budu oprezni i u prirodi ne ostavljaju opuške i ne pale travu jer, naglasio je, ne može da se utiče na vjetar, a i suša ponekad može predstavljati rizik jer nema dovoljno vode za gašenje požara.

Prema podacima MUP-a Srbije, od 1. jula u Srbiji je zabilježeno 3.797 požara na otvorenom, a od početka godine ukupno 18.335 požara, u kojima je 70 osoba stradalo, uglavnom u stambenim objektima.