latinica  ћирилица
10/08/2022 |  13:15 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Pašalić: Neutemeljene tvrdnje Јelene Trivić (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odgovorio je na izjave Јelene Trivić da se podsticaji koje plasira Vlada Republike Srpske troše netransparetno, rekavši da to nije tačno i da svi poljoprivredni proizvođači koji apliciraju za podsticaje, iste i dobiju.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je naveo da svim poljoprivednim proizvođačima, koji su podnijeli zahtjev, vraćeno je 30 odsto od investicija.

- Među tim proizvođačima ima i predstavnika opozicionih partija. S toga, ne stoji tvrdnja, da se podsticaji u Republici Srpskoj od strane Ministarstva dijele podobnima. Molim Јelenu Trivić, da se ne bavi pitanjima koje ne razumije, već da ukoliko ima pitanja, dođe u ministarstvo poljoprivede i na ista dobije odgovor. Takođe, navela je da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, što nije tačno - rekao je Pašalić.

Kako on ističe, imamo sušnu godinu, ali Vlada Srpske je preduzela sve mjere u ovom trenutku kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Povećani su podsticaji, sa 75 na 106.5 miliona i tu nećema stajanja.

- Imamo plan da u narednoj godini povećavamo sredstva za poljoprivredu i to će svakako pozitivno uticati na proizvođače i jesenju sjetvu. Najmanje razloga za nezadovoljstvo imaju proizvođači u Semberiji, odnosno Bijeljini. Јer u 2022. godini, tim proizvođačima će na žiro račune biti isplaćeno preko 20 miliona podsticaja. Kada je ova Vlada imenovana,2018. godine, taj iznos je bio oko 14.5 miliona. Za četiri godine smo došli do 20 miliona - istakao je Pašalić.

On dodaje da su sistemi za navodnjavanje u Bijeljini, besplatni na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima.

- Proizvođač ima hidrant, na koji dođe i nakači svoje crijevo te tako koristi vodu za navodnjavanje potpuno besplatno, što je veoma važno ako uzmemo uslove koje imamo. Prema tome, manja grupa poljoprivrednih proizvođača koja je orkestrirana, koja je politički motivisana, stalno plasira laži, kako im niko ne pomaže i kako su prepušteni sami sebi - ističe Pašalić.

Pašalić navodi da je takođe, sve je veća potražnja za poljoprivrednim zemljištem.

- Tačno je da se smanjuje broj gazdinstava. Smanjuje se prvenstveno zbog staračkih domaćinstava. Oni koji ostaju da se bave poljoprivredom, ukrupnjavaju imanja, povećavaju proizvodnju, tako da u konačnici obim proizvodnje se ne smanjuje - dodaje Pašalić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističe da se pojedine informacije prvo provjere, a zatim iznose u javnost.

- Kao epilog ili poruka za kraj, molim da se paušalne, neutemeljene tvrdnje ne iznose u javnost bez obzira o kome se radi i da se sve ono što zanima pojedinca, poljoprivrednog proizvođača, političara, provjeri u ministarstvu poljoprivrede -  rekao je on.

Pašalić je podvukao da se sve isplate podsticaja objavljuju na stranici Agencije za agrarna plaćanja, odnosno da je svaka marka prikazana na toj veb stranici.