latinica  ћирилица
10/08/2022 |  17:00 | Autor: B92

Đoković se "vraća" iako se ne vraća?

Srpski teniser Novak Đoković uskoro bi mogao da se vrati u Top 5 ATP rang liste.
Novak Đoković - Foto: RTRS
Novak ĐokovićFoto: RTRS

Đoković od osvajanja Vimbldona ne igra na turnirima, iako je planirao da igra na mastersima u Kanadi i Americi, pa i US Openu na kojem ga najvjerovatnije neće biti.

Zbog toga, ali i odluke da na trećem Grend slemu sezone nema bodova, očekuje se njegov drastičan pad na ATP rang listi, ali bi prije toga mogao i da napreduje.

Trenutno zauzima šesto mjesto u svjetskom poretku i ima 4.770 bodova, odnosno 230 manje od petoplasiranog Stefanosa Cicipasa i više od 3.000 manje od "broja 1" Danila Medvedeva.

Ipak, uprkos tome što ne igra u Montrealu koji je počeo ovog ponedjeljka, Đoković može da "preskoči" Grka i postane peti teniser svijeta.

Cicipas brani 360 bodova u Kanadi, a samim dolaskom na turnir obezbijedio je drugo kolo i barem 45 bodova, odnosno minimum 85 više od Đokovića, ali će morati da dođe do četvrtfinala turnira ukoliko želi da zadrži peto mjesto.

Opasnost po Novaka je i Norvežanin Kasper Rud, aktuelni finalista Rolan Garosa, ali je pred njim takođe težak zadatak pošto brani prošlogodišnje četvrtfinale i trenutno ima 4.685 bodova – 85 manje od srpskog asa.

Da bi prestigao vlasnika 21 Grend slem titule mora da dođe barem do polufinala, a prvi rival (u drugom kolu) mu je Slovak Aleks Molčan.

Cicipasu, sa druge strane, slijedi okršaj sa mladim Britancem DŽekom Drejperom.