latinica  ћирилица
10/08/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Čović: Mora se dosljedno poštovati ustavna struktura

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović istakao je u razgovoru sa ambasadorkom Njemačke u BiH Margret Uber da je BiH višenacionalna zemlja u kojoj se ustavnopravna arhitektura mora dosljedno poštovati i sprovoditi na svim nivoima vlasti.
Čović-Uber - Foto: RTRS
Čović-UberFoto: RTRS

Čović je naveo da to mora omogućavati najveće standarde koji podrazumijevaju punopravno i ravnopravno političko odlučivanje i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i svih ostalih u BiH, saopšteno je iz PS BiH.

U saopštenju se navodi da je hitni reformski proces Izbornog zakona BiH neophodna politika i pravna pretpostavka za nastavak evropskog puta i sticanje kandidatskog statusa koja će učvrstiti stabilnost i funkcionalnost zemlje.

Tokom oproštajne posjete njemačke ambasadorke razgovarano je i o bilateralnim odnosima BiH i Njemačke, visokom nivou političkih odnosa u kontekstu zalaganja za evropski put BiH, trgovinskoj razmjeni i privrednim ulaganjima, kao i direktnim investicijama njemačkih vlasti.

Na kraju susreta Čović je zahvalio odlazećoj ambasadorki na dosadašnjoj saradnji i poželio joj mnogo sreće i uspjeha u daljoj profesionalnoj karijeri.