latinica  ћирилица
10/08/2022 |  17:21 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Istina o genocidu i zločinima" (VIDEO)

Licitiranje sa brojem jasenovačkih žrtava mora biti zaustavljeno, a borba za istinu nastavljena kako se najveće zlo iz Drugog svjetskog rata ne bi ponovilo. Ove poruke, istorijske činjenice, fotografije, spiskovi žrtava uvršteni su u novu knjigu autora Milana Ljepojevića pod nazivom "Istina o genocidu i zločinima", koja je predstavljena u Banjaluci.
Knjiga "Istina o genocidu i zločinima" - Foto: RTRS
Knjiga "Istina o genocidu i zločinima"Foto: RTRS

Ljepojević je rekao da knjiga govori da su stradala djeca sa područja BiH, odnosno da su tu imena 8.030 djece do 14 godina koja su umorena u jasenovačkim logorima.

Dodao je i da taj broj nije potpun, ali su sa djelimičnog spiska navedena imena 1.788 umorene djece sa područja Kozarske Dubice i 1.789 djece sa područja Gradiške.

Ljepojević je naveo primjer mjesta gdje je rođen, potkozarskog Miloševa Brda, iz kojeg je u knjizi naveden spisak od 152 imena djece do 14 godine.

Recenzent, univerzitetski profesor Milan Blagojević rekao je da je knjiga podijeljena na šest cjelina, a izdvojio je onu posvećenu monstruoznim zločinima nad djecom, najvećim dijelom srpskom, u logorima Јastrebarsko, Sisak i Јasenovac.

- U tom pogledu je knjiga dokumentarističko djelo koje sadrži precizno spisak sa imenima više od 8.000 zločinački pobijene djece. Drugi dio koji bih izdvojio jeste onaj posvećen diktatorskom i tiranskom sistemu vladanja razvijenom u BiH koji je diktatura "ohaerizma", koja nema niti može imati uporište u međunarodnom i domaćem pravnom porektu - naveo je Blagojević.