latinica  ћирилица
10/08/2022 |  18:41 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Bosanskom Grahovu prva liturgija na praznik Sveštenomučenika Miloša Bilbije (VIDEO)

U Bosanskom Grahovu služena je prva Sveta arhijerejska liturgija na praznik Sveštenomučenika Miloša Bilbije, kojeg je Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao u maju ove godine. Miloš Bilbija bio je sveštenik koji je krstio Gavrila Principa.
Bosansko Grahovo-liturgija (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Bosansko Grahovo-liturgija (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

Nakon Sarajevskog atentata nije pristao da krivotvori krštenicu Gavrila Principa, da bi mu se sudilo kao punoljetnoj osobi, pa je zbog toga mučen u Livnu. Umro je dvije godine kasnije od posljedica zlostavljanja.

Sveštenomučenik Miloš Bilbija ponovo je među svojima, ali ovaj put kao svetac, s ponosom ističu u Grahovu.

Ponosni su i biološki potomci iz porodice Bilbija. Јedan od njih, sveštenik Vojislav Bilbija, izradio je kivot u kojem, od danas, počiva njegov predak Miloš.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da sjećanje na stradalnike iz našeg roda jeste zavjet koji ne smije ostati neispunjen, a one koje smo nekad oplakivali danas proslavljamo kao svetitelje.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je 21. maja da u Diptih svetih unese ime počivšeg prezvitera grkovačko-crnoluškog Miloša /Bilbije/ i odredi da 10. avgust bude datum njegovog proslavljanja.

Sveštenomučenik Miloš Bilbija postradao je od zadobijenih rana tokom strahovite torture austrougarskih vlasti jer nije pristao da flasifikuje krštenicu Gavrila Principa.

Nakon 102 godine od smrti Miloša Bilbije, odnosno 2018. godine, izvršeno je obretenje moštiju koje su sa crnoluškog groblja prenesene u Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu i na taj način postale dostupne vjernom narodu.