latinica  ћирилица
10/08/2022 |  18:52 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Ministarstvo o RŽR Ljubija: Ruda ostaje svojina Srpske, nije riječ o prodaji već dokapitalizaciji (VIDEO)

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske reagovali su na optužbe opozicije da je vlast prodala i predala Rudnik željezne rude Ljubija nepoznatom investitoru.
Rudnik Ljubija - Foto: RTRS
Rudnik LjubijaFoto: RTRS

Iz Ministarstva poručuju da se ruda ne prodaje, ostaje svojina Republike Srpske i nije riječ o privatizaciji već dokapitalizaciji RŽR Ljubija.

Kažu da su zaštićeni mali akcionari koji imaju pravo prečeg kupca. Ukoliko dođe do realizacije dokapitalizacije, ovaj gigant bi nakon tri decenije počeo sa proizvodnjom i eksploatacijom rude.

- Glasine i stavovi pojedinih opozicionih lidera ne stoje. Ruda se ne prodaje, ruda je bogatstvo i opšte dobro u svojini Republike Srpske. Ako ga koristi treće lice onda mora imati dozvolu od nadležnih organa Republike Srpske - istakla je Slavica Bogdanović, pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ona kaže da investitor nije "virtuelna firma", kako pojedini tvrde, već američko-kanadska kompanija koja će donijeti svježi kapital odnosno novac u RŽR.

- To ne ide u budžet, to ide na račun akcionarskog društva, to je svježa investicija, svježi kapital koji će za posljedicu imati jačanje tog akcionarskog društva kao samostalnog privrednog subjekta, a istovremeno jačanje njegove uloge kao suosnivača zajedničkog preduzeća Arselor Mital Prijedor - pojasnila je Bogdanovićeva.