latinica  ћирилица
10/08/2022 |  20:23 ⇒ 20:32 | Autor: TANЈUG

Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na pravo na ćutanje koje mu daje peti amandman američkog Ustava dok je svjedočio pod zakletvom pred državnom tužiteljkom Njujorka, a čija kancelarija vodi civilnu istragu njegovog poslovanja.
Donald Tramp (Foto: ilustracija/ EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Donald Tramp (Foto: ilustracija/ EPA-EFE/SHAWN THEW)

Odredbom Petog amandmana pravo na ćutanje građani imaju kada je to u njihovom najboljem interesu, prenio je Glas Amerike.

Tramp je stigao u kancelariju tužiteljke Letiše DŽejms malo prije 9.00 časova jutros, a sat kasnije je objavio da je "odbio da odgovara na pitanja na osnovu prava i privilegija koje pripadaju svakom građaninu po Ustavu SAD".

- Јednom sam pitao - ako ste nevini, zašto se pozivate na Peti amandman? Sada znam odgovor na to pitanje - navodi se u saopštenju.

- Kada vaša porodica, kompanija, svi ljudi u vašoj orbiti postanete meta neopravdanog, politički motivisanog lova na vještice, koji podržavaju advokati, tužioci, mediji koji šire lažne vijesti, nemate izbora - naveo je još Tramp.

Pravni eksperti navode da je za Trampa odgovaranje na pitanja tužilaca rizično jer sve što kaže može potencijalno da se iskoristi protiv njega u paralelnoj krivičnoj istrazi koju vodi okružni tužilac Menhetna.

Peti amandman štiti ljude od primoravanja da svjedoče na sopstvenu štetu u krivičnom slučaju.

Prije samo dva dana agenti FBI pretražili su Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u okviru druge federalne istrage o tome da li je ponio sa sobom klasifikovane podatke kada je napustio Bijelu kuću.

Istraga koju u Njujorku vodi Letiša DŽejms odnosi se na navode da je Trampova kompanija (Tramp organizacija) pogrešno predstavljala vrijednost svoje imovine kao što su tereni za golf ili stambene zgrade pred kreditorima i poreskim vlastima.

- Moju veliku kompaniju i mene lično napadaju sa svih strana - napisao je Tramp na platformi za društvene medije Istina koju je sam osnovao.

- Banana republika! - dodao je on.

U maju kancelarija tužiteljke DŽejms saopštila je da se bliže kraju istrage protiv Trampa i njegove kompanije.

Samo je nedostajalo da bivši predsjednik republikanac pod zakletvom razgovara sa tužiocima, što je drugačiji proces od svjedočenja pred sudom.