latinica  ћирилица
10/08/2022 |  21:35 | Autor: SRNA

Prestaje da radi bend "Emir Kusturica i No smoking orkestra"

Proslavljeni režiser Emir Kusturica potvrdio je da će bend "Emir Kusturica i No smoking orkestra" prestati sa nastupima i radom, te da će saradnju sa bendom vjerovatno nastaviti postavljanjem nekih od svojih filmova na opersku scenu.
Emir Kusturica (foto: EPA-EFE / Balazs Mohai HUNGARY OUT) -
Emir Kusturica (foto: EPA-EFE / Balazs Mohai HUNGARY OUT)

Pariska "Olimpija", u kojoj "Emir Kusturica i No smoking orkestra" nastupaju 21. decembra, objavila je da će to biti njihov posljednji koncert pod tim imenom, a Kusturica za "Sputnjik" navodi da je to ishod 23-godišnjeg djelovanja.

- Malo koja zemlja u svijetu postoji da nas nije ugostila i da mi nismo prenijeli svoje katarzično svojstvo koje smo povukli iz srpskog kola i praktično od kafanske muzike napravili nešto što je graničilo nekad sa džezom, nekad sa etno-džezom, jedan krosover koji je vrlo brzo, 2000. godine, postao dio toga što se zvalo vorld mjuzik - rekao je Kusturica.

On navodi da je muzički angažman sa "No smoking orkestra" bio jedna vrsta nastavka filma "Crna mačka, beli mačor“.

- Imam utisak da je vrijeme da se jednostavno ta avantura, koja je trajala jako dugo i koja je produžena ruka filma, prekine u najkatarzičnijem momentu. U La Korunji sutra imamo nastup negde pred 50.000 ljudi i treba da proizvedemo isto ono kruženje naših bazičnih akorda i uopšte kompozicija, gde se zapravo atmosfera benda koji prolazi kroz katarzu lako prenosi na publiku, a onda se vraća lako nama i onda se to pretvara u jedan uzbudljiv događaj - objašnjava Kusturica.

On kaže da će bend "Emir Kusturica i No smoking orkestra" svirati i oproštajni koncert na Istoku, te napominje da će to možda biti u Moskvi.

Kusturica kaže da je njegov bend "patentiran na Zapadu".

- Mi zbog Soroševaca, zbog tog imitatorskog, zbog kič pozicije naše muzike, nikad nismo uspeli ni da sviramo praktično naš repertoar u Srbiji. Ali to nama nije ni bio cilj. Naš spektar je bio od Australije do Sjeverne Amerike, sve to smo zaokružili i to je sve bio na neki način produžetak filma - rekao je Kusturica.

On je najavio da će nastavak saradnje, najvjerovatnije, uslijediti kroz mogućnost da neko od njegovih djela bude postavljeno kao opera koju će režirati, podsjećajući da je i u "Bastilji" 2011. godine postavio "Dom za vješanje" koji je igran u cijelom svijetu.

Kako navodi Kusturica, postoji mogućnost da se neke od tih opera, odnosno mjuzikla na osnovu njegovih filmova, postave u Srbiji, a najvjerovatnije i u Rusiji.

On je najavio da će pisati novu knjigu i da će uskoro snimiti film.

- U planu je film `Kazna bez zločina`. Imao sam ideju, imam odličan tekst, ali to se pokazuje nemoguće sa Kazahstanom, nešto se tamo desilo, nije mi jasno šta. Imam jedan, rekao bih, savršen scenario koji smo napisali /Gordan/ Mihić i ja, `Beli oblak DŽingis Kana`, ali on zbog skupoće verovatno nikad neće biti snimljen - naveo je Kusturica.

On otkriva da ima planove i za mali film sa svojom kćerkom, koja je scenarista.