latinica  ћирилица
11/08/2022 |  07:15 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Đokić: Dokapitalizacija Ljubije je ulaganje, a ne prodaja (VIDEO)

Dokapitalizacija Rudnika željezne rude "Ljubija" je ulaganje u preduzeće a ne prodaja i ona će biti uspješno završena kada investitor uplati 50, 7 miliona maraka na račun Rudnika, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Priče da je to prodaja prirodnog bogatstva su štetne, a posebno iznenađuje jer dolaze od onih koji su 2004. godine potpisali štetan ugovor kojim je Rudnik bio marginalizovan. Tadašnja Vlada sačinila je štetan ugovor za Ljubiju, ali i Republiku Srpsku - tvrdi Đokić.

On je naveo da partner, koji je spreman da dokapitalizuje Rudnik, želi da se dalje razvija rudarska proizvodnja.

- Republika Srpska je vlasnik rudnika i samo je dala koncesiono pravo za eksploataciju rude za šta se plaća koncesiona naknada. Vjerujem da će biti unaprijeđenja proizvoda novim investicijama, a sve ostalo je predizborni štos opozicije - rekao je Đokić.

Govoreći o rastu energetske efikasnosti i stalnoj borbi protiv klimatskih promjena, naveo je da je Republika Srpska odlučno krenula u proces energetske strategije.

Projekcije Međunarodne agencije za energetiku ukazuju na 2,5 puta viši rast tražnje za električnom energijom do 2050. godine, koja će biti zadovoljena prije svega iz solarne energije, energije vjetra, hidroelektrana, nuklearne energije i prirodnog gasa.

Osvrnuo se i na poskupljenja u Srpskoj navodeći da do kraja godine neće biti povećanja cijene električne energije.