latinica  ћирилица
11/08/2022 |  07:43 ⇒ 12:11 | Autor: Agencije

Sjednica SB UN zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtjev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Savjeta bezbjednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija)

- Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo pitanje zahtjeva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Savjeta bezbjednosti. Ukrajinske provokacije ne smiju se sakriti od javnosti - napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TAS S.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto svojih kapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedjeljak da Kijev drži cijelu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara, gdje je nuklearna elektrana, saopštila je da je "kijevski režim 7.avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 mm sa kasetnom bojevom glavom, čiji su dijelovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta " i da je prije toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila posjeta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA Јevgenij Cimbaljuk rekao je u ponedjeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju.

On je, takođe, pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog mjeseca.

U planu proruskih vlasti je da se dio električne energije proizvedene u Zaporožskoj elektrani usmjeri na Krim, navodi TAS S.