latinica  ћирилица
11/08/2022 |  09:01 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već je zahvaljujući njima spriječena veća šteta na usjevima, saopšteno je iz "Protivgradne preventive Republike Srpske".
Protivgradne rakete - Foto: ilustracija
Protivgradne raketeFoto: ilustracija

Iz "Protivgradne preventive" najoštrije demantuju i izjavu Usorca da se protivgradna zaštita ne sprovodi nigdje u Evropi, osim u Republici Srpskoj, te ističu Mađarsku kao najsvježiji primjer gdje su za razvoj upravo ove djelatnosti korištena sredstva EU.

- Ova djelatnost se sprovodi na dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Austrije Njemačke, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Rusije i Srbije. U svim programima protivgradne zaštite koji se sprovode koristi se isti meteorološki reagens - srebro-jodid, koji se u oblake unosi putem protivgradnih raketa ili generatora sa zemlje ili aviona", navodi se u saopštenju i dodaje da se upravo srebro-jodid koristi i u programima povećanja padavina, zbog svoje osobine da djeluje kao zametak kiše i na sebe vezuje vlagu iz oblaka.

Iz "Protivgradne preventive" smatraju "još većom glupošću i neistinom" tvrdnju da je protivgradna zaštita uzrok suše i da je zbog toga treba ukinuti.

- I u programima protivgradne zaštite i programima povećanja padavina praktično je isti princip rada, odnosno da se padavine izluče iz oblaka prije nego li se smrznu i postanu grad, odnosno da nad prostorom nad kojim se kreću oblaci padne više kiše - pojašnjava se u saopštenju.

Kod obavljanja djelatnosti protivgradne zaštite, ističe se u saopštenju, korištenjem srebro-jodida nuspojava je više kiše, a nemoguće je govoriti o tome da ta vlaga jednostavno nestane iz atmosfere ili da tako nastaje suša.

- U Republici Srpskoj imamo odlične rezultate u suzbijanju grada, ove godine smo spriječili značajnu štetu od grada na poljoprivrednim kulturama i ne može se govoriti o katastrofalnoj šteti od ove elementarne nepogode. Iz svih oblaka na koje smo djelovali padala je kiša, jer da se ne radi o takvim oblacima koji su puni vlage i koji se kreću nad pregrijanim kopnom ne bi ni dolazilo do nevremena i samo bi nepotrebno trošili resurse, odnosno rakete i otopinu srebro-jodida za generatore - navodi se u saopštenju.

Iz "Protivgradne preventive" naglašavaju da su sve druge tvrdnje, osim navedenog, obične zlonamjerne gluposti zarad dnevne politike i sitnog ćara, uglavnom da se novac umjesto u resurse za zaštitu od grada uloži u ono što Usorac treba.

- To što će led odnijeti ljetinu i porazbijati krovove, automobile i drugu imovinu, to mu je manje ili nimalo bitno - naglašavaju iz "Protivgradne preventive".