latinica  ћирилица
11/08/2022 |  10:55 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Pomen za 101 žrtvu ustaškog zločina u selu Čavaš (VIDEO)

U selu Čavaš u Popovom polju služen je parastos za 101 žrtvu masovnog pokolja koje su ustaše, na današnji dan pobile i bacile u jamu 1941.godine.
U selu Čavaš u Popovom polju služen pomen - Foto: RTRS
U selu Čavaš u Popovom polju služen pomenFoto: RTRS

Među žrtvama zločina bili su žene, starci i djeca. Riječ je o jednom od najvećih stratišta srpskog stanovništva u ovom dijelu Hercegovine.

Tog 11. avgusta ustaše su opkolile selo i u zoru je počeo pokolj. Nakon zvjerskog mučenja pobili su 101 od 150 mještana sela Čavaš, među kojima je bilo 55 žena i djece. Najmlađa žrtva imala je samo deset dana. Tijela stradalih bacana su u plitku jamu podno sela.

U selu Čavaš, koje je Dejtonskim sporazumom pripalo federalnoj opštini Ravno, danas bez struje i vode žive svega tri mještanina. Pitomi Čavaš je sada gotovo izbrisano i od svih pomalo zaboravljeno selo.

Tijela žrtava iz ovog sela eshumirana su 1956. godine i sahranjena u zajedničku kosturnicu. Ali ni tu nije bilo mira za ubijene. Selo je ponovo spaljeno u ljeto 1992. godine, a pripadnici hrvatskih snaga tada su srušili spomenik stradalnicima.

Spomen obilježje u komadima je preneseno i ponovo sastavljeno kod manastira Tvrdoš. Potomci stradalih pokrenuli su akciju da se spomenik ponovo vrati u Čavaš, na spomen-kosturnicu.