latinica  ћирилица
11/08/2022 |  13:49 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Novitović u Beogradu potpisao ugovor o kupoprodaji helikoptera

Republička uprava civilne zaštite od danas raspolaže helikopterom "bel 206 B", a ugovor o kupoprodaji danas u potpisali vršilac dužnosti direktora Uprave Milan Novitović i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Bojan Јocić.
Potpisivanje ugovora o kupoprodaji helikoptera (foto:TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Potpisivanje ugovora o kupoprodaji helikoptera (foto:TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

Novitović je istakao da će helikopter "bel 206 B" biti stavljen na raspolaganje Helikopterskom servisu Republike Srpske za medicinsku evakuaciju, potrage, izviđanja u predgašenju požara i sve aktivnosti koje doprinose razvoju i kvalitetu sistema zaštite i spasavanja u Srpskoj.

On je dodao da Helikopterski servis Republike Srpske u svojoj floti već ima helikopter "bel 206 B", te da Republička uprava civilne zaštite nema ljudske kapacitete za korištenje helikoptera.

Prema njegovim riječima, Helikopterski servis Republike Srpske i Republička uprava civilne zaštite imaju izuzetno razvijenu saradnju sa aspekta gašenja požara iz vazduha, u potragama na terenu i evakuacijama, a Helikopterski servis aktivnostima dopronosi poboljšanju kvaliteta sistema zaštite i spašavanja na cijelom prostoru Srpske.

On je napomenuo da Republička uprava civilne zaštite ima izuzetnu saradnju i sa Sektorom za vanredne situacije Srbije i MUP-om Srbije, te sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije što su pokazali više puta u mnogim situacijama reagujući kroz zajedničke akcije.

Јocić je rekao da će helikopter, koji je danas postao vlasništvo Republike Srpske, vrlo brzo biti isporučen i umnogome će pomoći građanima Srpske u slučajevima prirodnih nepogoda i katastrofa.

- Helikopter će u značajnoj mjeri uvećati operativne sposobnosti Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, a građani Srpske će se osećati bezbednije. Srbija je uvijek tu da pomogne - rekao je Јocić.

On je istakao da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija uvijek biti tu da pomogne građanima Srpske, te da će tako biti dokle god je na čelu Srbije predsjednik Aleksandar Vučić, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Prema njegovim riječima, realizacija kupoprodaje helikoptera samo je potvrda ove izuzetne saradnje.

Veliki šumski požar koji je prije samo nekoliko dana pogodio okolinu Trebinja, kada je MUP Srbije uputio pomoć, pokazao je, kaže Јocić, u kojoj mjeri je značajna opremljenost službi nadležnih za vanredne situacije.

- Bezbjednost svakog građanina Srpske za nas je značajna koliko i bezbjednost građana Srbije - naglasio je Јocić.