latinica  ћирилица
11/08/2022 |  15:50 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom služio u manastiru Sokolica na Ravnoj Romaniji (VIDEO)

Manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji u čijim zidovima su uklesana imena 4.000 boraca Vojske Republike Srpske sa prostora Sarajevsko-romanijske regije obilježio je dvadesetogodišnjicu osveštanja.
Mitropolit Hrizostom - Foto: SRNA
Mitropolit HrizostomFoto: SRNA

Porodice poginulih boraca položile su vijence i cvijeće i na groblju Mali Zejtinlik u Sokocu gdje je sahranjeno oko hiljadu boraca.

Povodom dana hrama Svetog Georgija - Sokolice, kako je narod zove, mitropolit dabrobosanski Hizostom služio je svetu arhijerejsku liturigiju i pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Mitropolit je rekao da su u manastiru ispisana imena više od 4.000 Srba poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su stradali kao mučenici braneći čovjeka, pravo na život, svoj rod, Crkvu i vjeru.

- Svaki put se molimo da nam Gospod bude pomoćnik u našem trpljenju u našim bijedama i nevoljama i da se kroz njega pokažemo pobjedonosci - rekao je mitropolit Hrizostom.

U okviru velikog narodnog zbora "Samo tebi goro Romanijo" povodom slave hrama organizovana su brojna sportska takmičenja i kulturne manifestacije, a proizvode su predstavili i pčelari, proizvođači zdrave hrane, zanatlije i trgovci.