latinica  ћирилица
11/08/2022 |  16:33 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Izložba o ustaškim zločinima u Sremu

U Arhivu Vojvodine danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata "Ustaški zločini u Sremu 1942. godine - akcija Viktora Tomića", posvećena stradanju Srba u tom vojvođanskom regionu u ustaškoj akciji koju je vodio zloglasni Viktor Tomić, a tokom koje je ubijeno 6.000 Srba.
Izložba  "Ustaški zločini u Sremu 1942. godine - akcija Viktora Tomića" - Foto: SRNA
Izložba "Ustaški zločini u Sremu 1942. godine - akcija Viktora Tomića"Foto: SRNA

Izložbu je otvorio predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da je izložba svjedočanstvo o jednom strašnom zločinu.

- Ona je krik za poštovanjem nevinih žrtava jednog obezljuđenog vremena u kojem se taj zločin dogodio. Ujedno je i apel da ni zločin, ni njegove žrtve nikada ne smiju da budu zaboravljeni - rekao je Mirović.

On je dodao da je u toj akciji u ljeto 1942. godine za samo dva mjeseca, što odlukom Tomićevog Pokretnog prekog suda, što bez ikakve formalne odluke, u Sremu ubijeno oko 6.000 Srba, među kojima jedan od naših najvećih slikara Sava Šumanović.

Mirović je podsjetio da je iz Srema tokom Drugog svjetskog rata u logore u Hrvatskoj, posebno u zloglasni Јasenovac, odvedeno i tamo ubijeno 11.000 Srba i 2.000 Јevreja.

On je naglasio da pomenuti broj stradalih nije bio i ukupan broj nevinih žrtava satanske tvorevine kakva je bila takozvana Nezavisna Država Hrvatska u Sremu tokom Drugog svjetskog rata.

- Razmjere zločina bile su višestruko veće, pa je posebna komisija, koju je Pokrajinska vlada formirala 2019. godine, poslije dvogodišnjeg sistematičnog i istrajnog rada, imenom i prezimenom došla do podataka da je u Sremu od 1941. do 1945. godine stradalo 40.000 ljudi, žrtava rata, što je skoro 3.300 više nego što je do rada komisije navođeno - naveo je Mirović.

On kaže da će, slijedeći taj primjer, biti popisane i sve žrtve fašističkog terora u Bačkoj i Banatu, gdje su dželati imali druga imena i uniforme, ali su žrtve bile iste i pripadale su mahom srpskom narodu.

Za Mirovića je podsjećanje na krvavi pir u Sremu u ljeto 1942. godine, kao i ukupne razmjere ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu, važno i zbog decenijama prisutne, a danas sve snažnije tendencije u Hrvatskoj, da se oni umanje i relativizuju, a ponekad, kako je rekao, krajnje cinično pretvore i u tobožnje milosrđe prema Srbima.

- Najbolji primjer za to jeste uskraćivanje mogućnosti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Јasenovac i oda poštu nevinim stradalnicima tog mjesta patnje - rekao je Mirović.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović rekao je da se navršava 80 godina od velikog zločina koji su počinile ustaše u akciji Viktora Tomića, trećeg funkcionera u sistemu vlasti NDH.

- Ova izložba, koju smo nakon 30 godina ponovo postavili, potvrda je koliki značaj imaju ustanove kao što su arhivi s obzirom na to da se pokušava revidirati istorija. Samo su originalna arhivska dokumenta dokaz i jedini način da spriječimo reviziju istorije i prikažemo istinu i stradanja srpskog naroda - poručio je Kuzmanović.

Osim arhivskih dokumenata, posjetiocima izložbe dostupne su knjige i zbornici koji svjedoče o razmjerama stradanja nedužnog naroda 1942. godine.