latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:13 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

Šta donosi dokapitalizacija Ljubije? (VIDEO)

Republika Srpska će i nakon dokapitalizacije Rudnika željezne rude Ljubija imati vlasništvo nad 40 odsto preduzeća.
RŽR "Ljubija" - Foto: RTRS
RŽR "Ljubija"Foto: RTRS

Međutim, uprkos činjenicama, opozicija nastavlja da optužuje vlast za navodnu prodaju i predaju Ljubije nepoznatom investitoru.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić odgovara da je država vlasnik rudnika i da je samo dala koncesiono pravo za ekspoloataciju, a da je ono što opozicija radi predizborni trik.

Đokić kaže da će dokapitalizacija biti završena kada američko-kanadska korporacija uplati 50,7 miliona KM na račun Rudnika željezne rude. Time će, kaže, biti unapređena rudarska proizvodnja u Srpskoj.

- Država je vlasnik rudnika, ona je smao dala koncesiono pravo nekome da može da eksploatiše. On za to plaća koncesionu naknadu, organizuje rudarsku proizvodnju, zapošljava ljude, angažuje spoljne saradnike koji sa njima rade - pojašnjava ministar.

Opozicija ipak ne prestaje sa kritikama. Poslanik DNS-a u NSRS Duško Ivić iz Prijedora kaže da građani neće imati korist, optužujući lokalnu i republičku vlast za zloupotrebu prirodnih resursa.

- Kad neko uplati novac za dokapitalizaciju, on taj novac uplaćuje na račun RŽR. Taj neko ko dokapitalizuje preduzeće postaje većinski vlasnik i kao takav on novac koji polaže na žiro račun može sutradan da digne i raspolaže tim novcem - navodi Ivić.

Iz Gradske uprave i prijedorskog SNSD-a kažu da tvrdnje opozicije nisu tačne. A u postpuku dokapitalizacije insistiraju da objekti i zemljište Ljubije ostanu u vlasništvu grada.

- Nećemo dozvoliti da se krčmi nešto što su građani Prijedora gradili godinama, ali nije korektno da na takav način nastupaju predstavnici opozicije, aludirajući da je gradska vlast kriva za sve. Nije tačno. Onaj ko je dobronamjeran vidi se šta je urađeno u posljednje dvije godine, a šta je u proteklih 16 godina - kaže Dragoslav Kabić, predsjednik GO SNSD-a u Prijedoru.

Da nije riječ o prodaji prirodnog bogatstva kako to opozicija plasira u javnosti potvrđuje i resorni ministar, podsjećajući da je 2004. godine tadašnja Vlada potpisala štetan ugovor po Ljubiju, ali i Republiku Srpsku.

- Rudnik željezne rude Ljubija je zajedno sa Mitalom formiralo zajedničko preduzeće koje se zove Arselor Mital i to preduzeće danas posluje i ima koncesije za eksploataciju željezne rude na području prijedorske regije. To preduzeće ostaje i dalje jedino preduzeće koje ima koncesionu naknadu za eksploataciju. RŽR je unutar tog preduzeća i čini njegov dio od 49 odsto. Zbunjivanje javnosti je predizborni štos koga koristi opozicija - ističe Đokić.

Po okončanju procesa dokapitalizacije, nakon tri decenije stvorili bi se preduslovi za eksploataciju rude u ovom kraju i otvorila bi se mogućnost za nova radna mjesta što bi umnogome pomoglo razvoju ovog potkozarskog mjesta.