latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:29 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

"Iza skupa poljoprivrednika krije se politika" (VIDEO)

Predstavnici Udruženja "Sela Semberije i Majevice" u saradnji sa predstavnicima pojedinih udruženje iz Federacije traže da se u BiH proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše. Istakli su da nisu zadovoljni regovanjem resornog ministarstva, ali i bijeljinske Gradske uprave.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Dok se cijela Evropa suočava sa nezapamćenom sušom i nedostatkom vode, poljoprivrednici iz Semberije, okupljeni oko Save Bakalića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", postavljaju ultimatume i nerealne zahtjeve resornom ministarstvu. Podršku su dobili i iz Federacije.

Simptomatično je da optužuju Gradsku upravu koja je sa njima u dogovoru već danas pripremila zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je zahtjev neutemeljen i da ne postoje uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše, jer je stanje na terenu različito, te da će već od ponedjeljka stručna komisija početi sa procjenom štete na terenu.

- Ne može se paušalno pričati o suši. Ni jedna zemlja u okruženju nije proglasila elementarnu nepogodu. Doveli smo ljude u stručni tim za procjenu štete - istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Maletić smatra da se iza današnjeg skupa krije politika, a ne interes poljoprivrednika.

- Odgovorno tvrdim da Savo Bakajlić i njegova ekipa žele izazvati nemire u Srpskoj dovodeći ljude iz Fedracije - ističe Maletić.

Kako je najavljeno, od ponedjeljka će stručne komisije Ministarstva poljoprivrede krenuti sa procjenom štete od suše, nakon čega će biti određena i pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu.