latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:57 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

Koji su uslovi i ko ima pravo na subvencije za solarne panele? (VIDEO)

Građani Republike Srpske, moći će učestvovati u programu energetske održivosti domaćinstava i privrede. Pravo na subvencije, imaće 50 hiljada domaćinstava i 500 privrednih subjekata. Vrijednost projekta, čiji je nosilac Elektroprivreda, je oko 500 miliona maraka.
Solarni paneli - Foto: RTRS
Solarni paneliFoto: RTRS

Elektroprivreda Republike Srpske već je napravila prve korake u cilju korišćenja obnovljivih izvora energije. Građani Republike Srpske, moći će učestvovati u programu energetske održivosti domaćinstava i privrede. Pravo na subvencije, imaće 50 hiljada domaćinstava i 500 privrednih subjekata. Vrijednost projekta, čiji je nosilac Elektroprivreda, je oko 500 miliona maraka.

Deset trebinjskih korisnika, dobilo je solarne panele besplatno, u okviru probnog - pilot projekta.

Mjesečna rata za otplatu dijela postrojenja, biće obračunata, po osnovu prosjeka, utroška električne energije domaćinstva na godišnjem nivou, te umanjena za 10 odsto. Razlog manjeg iznosa je to, što drugi troškovi, po osnovu sadašnjeg računa, neće biti uključeni u obračun.

Instalirana snaga solarnih panela iznosiće oko 250 megavata.

- Solarni panel proizvodi električnu energiju za potrebe domaćinstva kroz svoj fotonaponski sistem. Energiju troši u momentu kada mu je neophodna, a višak plasira u distributivnu mrežu za neke buduće periode - objasnila je Sanja Rikalo, direktorka Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema Elektroprivrede Republike Srpske.

Elektroprivreda će na ovaj način ostvariti viškove energije i moći ih plasirati na spoljno tržište, po višim cijenama.

- Mi bismo na godišnjem nivou, kada izgradimo mala solarna postrojenja na stambenim objektima,  dodatno elektroprivredi donosili 46 miliona evra - kaže ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

 Ta sredstva, bila bi usmjerena za razvoj Elektroprivrede i druge infrastrukturne projekte, od značaja za građane i Republiku Srspku.

Pravo na učešće u projektu imaju sva domaćinstava koja imaju brojilo, ali uz određene uslove.

Prijave će se kompjuterski bodovati, a cilj je da se izaberu stanovnici koji imaju najniža primanja po članu.