latinica  ћирилица
11/08/2022 |  20:45 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Peking najavio odlučne mjere zbog posjete litvanskih funkcionera Tajvanu

Kina će preduzeti žestoke mjere koje će biti "odlučan udarac" kao odgovor na posjetu delegacije litvanskih funkcionera Tajvanu, saopštio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.
Peking (foto: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO) -
Peking (foto: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO)

- Izražavamo nezadovoljstvo povodom ove posjete, pošto predstavlja grubo miješanje u našu unutrašnju politiku. To je izazov principu "jedne Kine", zlonamjerna provokacija, zadiranje u suverenitet i teritorijalnu cjelovitost naše zemlje. Kina će odlučno odgovoriti - saopštio je Vang.

Kineski diplomata je podsjetio da je Tajvan, prema stavu koji zvanično podržavaju UN i većina zemalja svijeta, neodvojivi dio Kine, prenosi Sputnjik.

- Od principa jedne Kine zavise međunarodni odnosi. To je politička osnova za razvoj naših bilateralnih odnosa sa Litvanijom i drugim državama. Insistiramo da zvanična lica iz Litvanije prestanu da budu pioni antikineskih snaga i pristalica takozvane nezavisnosti Tajvana - istakao je Vang.

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na svom nalogu na Tviteru da je delegacija Litvanije, koju je predvodila zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija Agna Vajcjukevičjute, doputovala u nedjelju 7. avgusta u petodnevnu posjetu Tajvanu.