latinica  ћирилица
12/08/2022 |  09:32 | Autor: TANЈUG

Rakić: Vučić će se u Briselu kao lav boriti za naš narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boriće se "kao lav" za naš narod, a svaka odluka koja je protiv Srba jednostrano donijeta neće naići na odobravanje niti nas, političkih predstavnika, niti srpskog naroda, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu.
Goran Rakić - Foto: RTRS
Goran RakićFoto: RTRS

Rakić je u intervjuu za "Politiku" rekao da se ne bježi od mogućnosti da sami formiraju Zajednicu srpskih opština, što je najavio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Činjenica je da su izjave koje (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti upućuje, apsolutno protivne dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine. Toga smo svjesni, vjerujem i međunarodni predstavnici, ali sa druge strane izjave su manje važne ako se uzme u obzir da su odluke koje on i njegovi saradnici donose, najdirektnije uperene protiv mira na ovim prostorima - poručio je Rakić.

On kaže da "u nedostatku sposobnosti" da rješavaju probleme građana i suoče se sa obavezama koje su proistekle iz dijaloga u Briselu, predstavnici vlasti u Prištini nastoje da populizmom i podizanjem tenzija skrenu pažnju građana sa realnih problema na "zle Srbe na sjeveru, jugu, iz Beograda".

- Time najdirektnije ugrožavaju stabilnost, podstiču tenzije, posebno međuetničke i to za posljedicu ima napade na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Mogućnost sukoba i potencijalni rat pominju oni koji su sve učinili da se situacija pogorša i zato je na njima odgovornost - rekao je Rakić i istakao da je Srpska lista oduvijek apelovala na mir i suzdržanost, te da u tome ima podršku naših građana i predsjednika Vučića.

Rakić naglašava da je formiranje ZSO međunarodna obaveza Prištine, na šta su se njihovi predstavnici obavezali, kao i predstavnici EU.

- Ono što se sada čuje od strane nekih međunarodnih predstavnika, jeste pokušaj da se umanji značaj ZSO mimo dogovora koji je već postignut. Srpski narod na to neće pristati, kao što neće pristati ni na odugovlačenje unedogled - poručio je Rakić.

Kaže i da srpska strana godinama nastupa s pozicije da sva otvorena pitanja treba riješiti razgovorom i da pritom to mora biti kompromis, a ne nametnuto rješenje.

- Nadam se da će se i na ovom sastanku pronaći održivo rješenje koje će uvažiti interese našeg naroda. Naglašavam, nadam se, jer je za pronalazak rješenja potrebna dobra volja, a nje u Prištini u ovom trenutku nema - rekao je Rakić.