latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:27 | Autor: SRNA

Filipović: Mahmuljin je od aprila trebalo da bude iza rešetaka

Ratni zločinac Sakib Mahmuljin trebalo da je bude iza rešetaka još od aprila, ali se on slobodno šetao i otišao u Tursku zahvaljujući pravosuđu koje je rak rana BiH, izjavila je predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović.
Radojka Filipović - Foto: SRNA
Radojka FilipovićFoto: SRNA

- Svjedočimo da pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno i ono je kao takvo rak rana države. Ogroman je uticaj političara sa Baščaršije na rad pravosuđa - naglasila je Filipovićeva.

Osumnjičeni i optuženi muslimani se brane sa slobode, kaže Filipovićeva i dodaje da to Srbima nije dozvoljeno, što su najbolje vidjeli kroz predmet Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću gdje su optuženi imali mogućnost da utiču na svjedoke, pa su mnogi tokom procesa promijenili izjave, a veliki broj svjedoka je odustao od svjedočenja.

- Epilog jednog takvog procesa je da je Orić oslobođen za stravične zločine nad Srbima u Podrinju - istakla je Filipovićeva.

Kada je riječ o Mahmuljinu, kaže ona, njemu je izrečena smiješno mala kazna, sve vrijeme se branio sa slobode i umjesto da je od aprila bio iza rešeteka, kao u svim pravno uređenim državama, on se slobodno šetao i prkosio porodicama srpskih žrtava.

Filipovićeva je istakla da su porodice poginulih i nestalih ogorčene radom pravosuđa BiH kada je u pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina gdje su žrtve Srbi, ukazujući da su rijetke presude izrečene Bošnjacima.

Ona je ukazala da im je potreban tim stručnjaka pravnika, odnosno advokata koji bi bio podrška jer druga, bošnjačka strana završava poslove, a srpske će izgubiti sve svjedoke, a i zločinci će umrijeti kao slobodni.

Ona je napomenula da nema nijedne izrečene niti adekvatne sudske presude za zločine nad Srbima iz Srebrenice i Bratunca tokom 1992. i početkom 1993. godine.

-Cilj je da mit o Srebrenici iz jula 1995. godine ne bi pao - tvrdi ona.

Ona je dodala da se političari iz reda muslimanskog naroda se hvale u njihovim redovima nije bilo zločina.

- Ko je onda pobio ovoliku srpsku nejač, žene i strace. Tražimo da se pravosuđe vrati u zakonske okvire, u okvire svojih nadležnosti i da primjenjuje iste aršine za sve bez obzira o kom osunjičenom se radi - rekla je Filipovićeva, ocijenivši da ogromne manipulacije pravosuđe BiH radi i sa predmetom "Atif Dudaković i drugi".

Filipovićeva je napomenula i da je pravosnažna presuda od osam godina ratnom zločincu Mahmuljinu potvrdila da pravosuđe BiH ima različite aršine kada se radi o ratnim zločincima iz reda muslimanskog naroda.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.