latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:42 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Sindikati i Uprava ŽRS pronašli kompromisno rješenje; U narednih šest mjeseci zaposlenima regres od 100 KM (VIDEO)

Sindikati i Uprava Željeznica Republike Srpske, pronašli su kompromisno rješenje. Umjesto traženog linearnog povećanja plata u iznosu od 150 maraka, dogovor je da u narednih šest mjeseci svi zaposleni primaju regres od 100 maraka.
Željeznička stanica Banjaluka, ŽRS - Foto: RTRS
Željeznička stanica Banjaluka, ŽRSFoto: RTRS

U narednih šest mjeseci 1.985 radnika Željeznica Republike Srpske primaće regres u iznosu od 100 maraka. Predstavnici sindikata, postignutim dogovorom su djelimično zadovoljni.

- Ovim regresom od 600 maraka u šest mjeseci će dobiti svi radnici - rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila.

Vidjećemo šta ćemo nakon tih šest mjeseci, kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, dolazi nova godina i novi budžet se donosi.

- Uradićemo i kolektivni ugovor, vidjećemo zavisi od prihoda - dodao je Marin.

Sredstva za isplatu regresa su već obezbijeđena u budžetu preduzeća, posljedica je to povećanja prihoda od realizovanih usluga prevoza energenata.

- Imamo obezbijeđena sredstva za isplatu ovih sredstava. Nastojaćemo u narednom periodu da povećanjem prevoza novih roba, novih prevoza da ispunimo ove zadatke, da napravimo preduslove da to bude trajna aktivnost u narednom periodu - istakao je Željko Radić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Resorni ministar naglašava da ŽRS bilježe dobre poslovne rezultate tokom ove godine. Plan je da se od Nove godine iznos koji će zaposleni u narednih šest mjeseci primati kao regres ugradi u plate.

- Radnicima Željeznica su već povećane plate ove godine. Ovdje postoji samo jedan problem što su željezničari, unazad godinama, njihov status je urušavan i ne možemo ga mi baš značajno popraviti za dvije - tri godine - rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U toku mjeseca biće pokrenut i javni oglas za dobrovoljni odlazak u penziju zaposlenih sa smanjenom radnom sposobnosti uz stimulativnu otpremninu, što će omogućiti prijem novih adekvatnih radnika.