latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:43 | Autor: BETA

Masovni pomor ribe u rijeci Odri (VIDEO)

Zbog ekološke katastrofe i zagađenja iz gornjeg toka Odre u Poljskoj koje je izazvalo masovni pomor riba regionalne vlasti Zapadne Pomeranije i drugih vojvodstava kroz koje ta rijeka protiče zabranile su pecanje, kupanje i ulazak u rijeku na granici sa Njemačkom.
Pomor ribe u Odri (Foto: EPA-EFE/LECH MUSZYNSKI) -
Pomor ribe u Odri (Foto: EPA-EFE/LECH MUSZYNSKI)

Pomor riba u Odri počeo je još krajem jula u gornjem toku u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske kada su se i na obalama rijeke pojavile mrtve ribe, ali vlasti nisu blagovremeno reagovale i tek poslije dvije nedjelje su počele da tragaju za krivcima.

U prvim uzorcima vode iz Odre početkom avgusta otkrivena je neuobičajeno visoka koncentracija kiseonika, atipična za ljetnji period, kao i organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi između ostalog i kao razređivač i toksičan je za ribe i druge organizme u vodama.

Kasnije uzeti uzorci na srednjem i donjem toku Odre blizu Baltičkog mora nalaz te otrovne supstance nisu potvrdili, dok je njemačka Inspekcija životne sredina koja je, kao i poljska, pokrenula istragu otkrila povišene vrijednosti žive.

- Sve ukazuje na to da zagađenje Odre koje je izazvalo pomor velikih količina riba može biti industrijskog porijekla. Analiziramo koja od hemijskih supstanci je mogla da to izazove, a podsjećam da u vodama Odre primjećujemo atipčno visku koncentraciju kiseonika i vodimo istragu da utvrdimo koja je to supstanca a prije svega ko i gdje je izlio u Odru - kazala je zamjenica poljskog glavnog inspektora zaštite životne sredine Magda Gosk.

Regionalne vlasti i Vlada Poljske počele su da se bave ekološkom katastrofom u Odri tek nakon bure komenatara na društvenim mrežama i medijima, a na nedostatak volje poljskih vlasti da sarađuju u istrazi pomora riba i zagađenja koje ubija rijeku žali se i Njemačka.

U četvrtak se konačno oglasio poljski premijer Mateuš Moravjecki, ekološku katastrofu nazvao skandaloznom i obećao da će krivci, ma ko da to bude, biti strogo kažnjeni, dok je ministar odbrane Marijuš Blaščak naredio da sa sanacijom štete i čišćenjem Odre pomogne vojska i teritorijalna odbrana.

- Poljske rijeke su naše nacionalno blago i budućnost zato na istrazi rade intenzivno sve državne službe. Krivci neće ostati nekažnjeni - poručio je Moravjecki na Tviteru.

Zagadnjenje ugrožava i nacionalni park Ušće Varte na sjeveru Poljske gdje su se takođe pojavile mrtve ribe, a ginu i ptice, galebovi i čaplje iz parka koje ih jedu.

- Čaplje dolijeću ovamo iz Narodnog parka kuda se vraćaju i uginu. Njih jedu grabljivice i one takođe uginu. To sve počinje tu, u Odri. Zagađenje Odre je naš Černobil. Tamo su takođe nipodaštavali katastrofu - kazao je za današnju Gazetu viborču Miroslav Tarnavski iz Lige zaštite prirode.

Ribari i ekološki aktivisti su u Poljskoj iz Odre i sa njenih obala izvukli do sada 10 tona mrtvih riba, a prema proc,enama iz vodoprivrede dosadašnje štete se mjere milionima evra.

 - Očekujem da će se otkriti trovač i da će biti strogo kažnjen. Јer dok ne počnemo da kažnjavamo takve stvari će se ponavljati - kazao je direktor Državne vodoprivrede Poljske Pšemislav Daca.