latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:19 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Lučić osudio vandalski napad na crkvu u Mostaru

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić najoštrije je osudio jutrošnji vandalski napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, apelovao na nadležne institucije da se ovo nedjelo što prije rasvijetli i počinioci privedu, te konstatovao da je napad na pravoslavne objekte napad na nacionalni identitet.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

- Neshvatljivo je da u 21. vijeku prostor oko crkve nije osvijetljen, iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu gradu Mostaru da to bude učinjeno - rekao je Lučić za Srnu.

Lučić je rekao da će kontaktirati gradonačelnika Mostara Marija Kordića i tražiti da se ovo pitanje što prije riješi.

- Srpska zajednica u Mostaru uznemirena je nakon ovog vandalskog čina jer je to samo jedan u nizu napada na crkvenu imovinu u Mostaru u posljednje vrijeme - upozorio je Lučić.

On je dodao da učestali napadi na pravoslavne objekte u Mostaru šalju lošu poruku Srbima koji tamo žive, a posebno zabrinjava činjenica da počinioci nikad nisu otkriveni.

- Napadi na pravoslavne vjerske objekte su napadi na nacionalni identitet i duhovnost srpskog naroda koji svjedoče o njegovoj istoriji i tradiciji. Različitost se mora poštovati i uvažavati, jer bez toga nema budućnosti, ni prosperiteta - zaključio je Lučić.

Vandali su provalili vrata crkve, oskrnavili oltar, porazbijali predmete i opljačkali crkvu, a odnijeli su i novac iz kutija za doborovoljne priloge. Opljačkana je i crkvena prodavnica.