latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:20 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Petričević u Bijeljini: Podrška za društveno odgovornu privredu (VIDEO)

Prerađivačka industrija Srpske je 85 odsto izvozno orjentisana, a među uspješnim preduzećima su i Megadrvo i Pas iz Bijeljine, koji su korisnici podsticajnih sredstava Vlade.
Vjekoslav Petričević u posjeti preduzeću "Mega drvo" u Bijeljini - Foto: SRNA
Vjekoslav Petričević u posjeti preduzeću "Mega drvo" u BijeljiniFoto: SRNA

Ova preduzeća obišao je resorni ministar Vjekoslav Petričević koji je pozvao preduzetnike da iskoriste aktuelni javni poziv za nova podsticajna sredstva od milion maraka, otvoren do 25. avgusta.

Sa više od 1.000 zaposlenih radnika i stoodstotnim izvozom, preduzeće Pas iz Kojčinovca kod Bijeljine, svrstalo se među najznačajnije strane privredne investicije u Srpskoj. Na poslovima izrade dijelova za autoindustriju, rade uglavnom žene.

Od pilane do izvoznika brendiranog namještaja od punog drveta, preduzeću Megadrvo je trebalo dvije decenije. Ističu da su u kontinuitetu imali podršku Vlade Srpske kroz različite podsticajne mjere.

- U prošloj godini imali smo određene investicije i za to dobili podršku resornog ministarstva, imamo podsticaj za povećanje plata radnicima i ova dobra saradnja, kao i današnja posjeta ministra Petričevića znači da smo prepoznati kao domaćinska kuća koja se trudi u svakom trenutku da predstavi neki boljitak u našem društvu - rekla je Milica Lukić Megadrvo Bijeljina.

Okolnosti u kojima posluju i potrebe privrednika u Semberiji, smjernice su i za buduću podršku prerađivačkoj industriji u Srspkoj, koja je 85 odsto izvozno orjentisana, rekao je resorni ministar.

- Želimo da upoznamo javnost da je otvoren javni poziv za mala i srednja preduzeća , podrška od jedan milion maraka . On će biti otvoren do 25. avgusta i koristim priliku da pozovem preduzetnike koji su ulagali u opremu i novu tehnologiju, da mogu da konkurišu - rekao je Petričević.

Istakao je rekao da je Vlada Srpske upoznata i sa problemima na koje privednici ukazuju i najavio da će se oni rješavati.

U slučaju kompanije Pas, riječ je o postavljanju posebnog dalekovoda. Grade se novi proizvodni pogoni ovog njemačkog investitora, koji iz Poljske, preseljava proizvodnju u Srpsku.