latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:36 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Šeraniću uručena "Povelja zahvalnosti" (VIDEO)

Predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka uručili su danas ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću umjetničku sliku i "Povelju zahvalnosti" u znak zahvalnosti za sve što je učinio za osobe sa daun sindromom.
Šeranić u posjeti djeci sa Daunovim sindromom - Foto: RTRS
Šeranić u posjeti djeci sa Daunovim sindromomFoto: RTRS

Šeraniću je uručena i prva zbirka pjesama osoba sa Daunovim sindromom "Mogu-hoću-znam".

Umjetnička slika je nastala u komuni na Јahorini, dok je povelja znak zahvalnosti ovih osoba iz Srpske, FBiH, Austrije, Srbije, Crne Gore, Norveške i Rusije za sve što je učinio na onlajn radionicama tokom pandemije virusa korona.

Šeranić je, zahvaljujući za priznanja istakao da djeca sa Daunovim sindromom, kao i svi, imaju svoje talente, te da im treba pružiti priliku da ih i pokažu, ali i da im pomognemo da ih otkriju.

- U posljednje četiri godine smo mnogo radili kada je riječ o osobama sa daun sindromom, gledajući kako sistemski da pomognemo djeci i porodicama. Daun sindrom centar je organizacija registrovana u oblasti socijalne zeštite, ali i partner Defektološkog fakulteta u Foči, gdje zajedno razvijaju određene projekte - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci nakon svečanosti u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Kroz ministarstvo, naglasio je on, potenciramo interdisiplinarni rad gdje je kultura dio zdavlja i socijalne zaštite i putem ovih aktivnosti se to i pokazuje.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, kojoj je uručena zbirka pjesama "Mogu-hoću-znam", kaže da je ova institucija kulture ustupila svoju malu scenu mladim glumcima te je izrazila nadu de će pripadnici Daun sindrom centra nastaviti svoje kreativne aktivnosti.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić rekao je da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pruža veliku podršku ovom centru.

On je podsjetio da je program socijalne rehabilitacije počeo 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Krenuli smo sa Јahorine sa tezom `Ništa o nama bez nas`. Uožili smo veliki trud, promijenili smo svijest roditelja, a veliku pomoć u svemu su nam pružili i mediji - naglasio je Јelić.

Predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka su na maloj sceni "Petar Kočić" pokazali svoje umijeće iz glume, pjevanja, plesa i recitovanja.