latinica  ћирилица
13/08/2022 |  09:12 ⇒ 09:16 | Autor: SRNA

Baštinac: Evropski problemi sa nedostatkom struje daleko do Srpske

Republika Srpska ima struje u dovoljnoj količini da podmiri potrebe domaćih konzumenata, a stvaranje dodatne energetske nezavisnosti i stabilnosti omogućilo bi joj nesmetan dalji ekonomski i privredni rast, ocijenio je pomoćnik ministra za energetiku Srpske Milan Baštinac.
Milan Baštinac - Foto: RTRS
Milan BaštinacFoto: RTRS

Baštinac je istakao da je u tom pogledu od velikog značaja gradnja hidroelektrana "Dabar" i "Bistrica" jer bi na taj način energetski sektor Srpske postao bogatiji za dva izuzetno važna proizvodna energetska hidroobjekat.

On je napomenuo i da su evropski problemi sa nedostatkom električne energije daleko od Srpske, ali da je neophodno konstantno raditi na energetskoj stabilnosti Republike.

- Ova globalna kriza je najbolje pokazala o koliko značajnom resursu se radi, jer su struja, hrana, nafta i gas postali gotovo vrijedniji od zlata - rekao je Baštinac.

On je izrazio nadu da će i projekat gradnje HE "Buk Bijela" uskoro biti odblokiran i pored svih pokušaja političke opstrukcije.

- Planiramo da pripremne radove za gradnju ovog objekta završimo do proljeća 2023. godine, a u međuvremenu ćemo pokrenuti i proceduru izbora strateškog partnera, odnosno kompanije koja će graditi i finansirati ovaj projekat - rekao je Baštinac za Glas Srpske.

Osvrćući se i na nedavnu odluku preduzeća "Elektroprivrede Republike Srpske" da subvencioniše one građane koji se odluče da na krovovima svojih kuća ugrade solarne panele kako bi ovo javno preduzeće, između ostalog, došlo i do dodatne količine električne energije, koje bi onda moglo izvoziti po daleko višim cijenama na ino-tržišta, Baštinac kaže kako će i na ovaj način biti dodatno učvršćena energetska stabilnost Srpske.

- Ovaj projekat izgradnje oko 50.000 malih solarnih elektrana na krovovima domaćinstava je, takođe, strateški projekat, te će na taj način biti oslobođene određene količine struje za veći izvoz, a omogućuje se i dodatna sigurnost i stabilnost sistema. Osim toga, i sama domaćinstva imaće mnoge benefite, koji će im omogućiti da i dalje imaju jeftinu struju - naveo je Baštinac.